Magic Radio (2007)

Regie: Stéphanie Barbey, Luc Peter | 83 minuten | documentaire

Niger was tot eind jaren vijftig een Franse kolonie. Na de onafhankelijkheid werd het geregeerd door verschillende autoritaire regimes. Onder druk van verschillende maatschappelijke groepen werd er eind jaren negentig een weg ingeslagen naar meer democratische hervormingen. Een van die democratische hervormingen op het gebied van de media kwam sinds die tijd duidelijk naar voren.

De radio was en is in Niger het massamedium bij uitstek. Radio is goedkoper dan televisie en beter te begrijpen dan kranten aangezien een groot gedeelte van de bevolking analfabeet is. Door de democratisering in Niger verschenen naast de nationale radiostations steeds meer private radiostations. De groei van het radio aanbod heeft in Niger geleid tot een centrale plek van de radio als contactpunt met de wijdere buitenwereld. De doordringing van de Nigerese maatschappij met de radio als voorlichter, kijk op de wereld, keukenhulp en dagelijkse vriend is het gegeven wat ten grondslag ligt aan de documentaire ‘Magic Radio’.

Filmers Barbey en Peter nemen de kijker mee op een interessante reis door de Nigerese samenleving met de radiogolven als universele leidraad. We maken kennis met verschillende inwoners van Niger uit verschillende leeftijdscategorieën die allemaal dagelijks inschakelen op hun favoriete omroep. Naast praktische voorschriften betreffende hygiëne, horen we kooktips via de radio-uitzendingen en kunnen we luisteren naar (vrouwelijke) rapmuziek met vaak een politieke inhoud. Ook zien we de radio als een emanciperend medium aangezien zowel mannen als vrouwen bij verschillende stations uitzendingen verzorgen. Opmerkelijke scènes zijn een radiodiscussie tussen verschillende mannen over de huwelijkperikelen van een van hun luisteraars, een discussie tussen twee vrouwen over de gevolgen van uithuwelijken voor jonge meisjes en een uitzending met een grote groep kinderen in de studio.

‘Magic Radio’ is op stijlvolle wijze vormgegeven zonder commentaar. Meer is het een ontdekkingsreis langs verschillende plekken en radiostations in Niger waar de radio wordt gebruikt om te informeren, demonstreren, onderwijzen en te ageren. Een zeer geslaagde en interessante blik op de democratiserende werking van een massamedium in een Afrikaanse maatschappij.

Joost Hoedemaeckers