A Bug’s Life-Een luizenleven (1998)

Regie: John Lasseter, Andrew Stanton | 96 minuten | animatie, komedie, avontuur, familie | Originele stemmencast: Dave Foley, Kevin Spacey, Julia Louis-Dreyfus, Hayden Panettiere, Phyllis Diller, Richard Kind, David Hyde Pierce, Joe Ranft, Denis Leary, Jonathan Harris, Madeline Kahn, Bonnie Hunt, Michael McShane, John Ratzenberger, Brad Garrett, Roddy McDowall, Edie McClurg, Alex Rocco, David Ossman, David L. Lander

Nadat animatiestudio Pixar de wereld in 1995 had getrakteerd op ‘Toy Story’, de allereerste volledig computergegenereerde lange tekenfilm, keek men reikhalzend uit naar het volgende project. Nu het nieuwtje eraf was en ook andere studio’s zich begonnen te wagen aan cgi-films had Pixar een naam hoog te houden. Niemand kon destijds vermoeden dat de studio een dik decennium later nog altijd tot de absolute top in animatieland zou behoren, met geen enkele misser op zijn naam. In de herfst van 1998 (Nederland volgde een paar maanden later) kwam het moment waarop Pixar zichzelf weer kon bewijzen, ditmaal met ‘A Bug’s Life’, een film over de insectenwereld. En dat terwijl concurrerende studio Dreamworks tegelijkertijd met de mierenfilm ‘Antz’ op de proppen kwam. Het waren spannende tijden!

‘A Bug’s Life’ vertelt het verhaal van een mierenkolonie die wordt geterroriseerd door een troep sprinkhanen, onder leiding van de angstaanjagende Hopper (met de stem van Kevin Spacey). Elk jaar moeten de mieren een grote hoeveelheid voedsel afstaan aan de sprinkhanen, in ruil voor bescherming. Als door een ongeluk het offer letterlijk en figuurlijk in het water valt, wordt de schuldige mier Flik op eigen verzoek uitgezonden om hulp te halen. De kolonie is blij omdat Flik niet nog meer schade kan aanrichten en niemand verwacht dat hij daadwerkelijk in zijn missie zal slagen. Maar dan kennen ze Flik nog niet!

Deze onhandige mier, die als enige in de kolonie verder denkt dan wat de traditie voorschrijft, krijgt het voor elkaar een troep insecten te regelen die bescherming zal bieden tegen de sprinkhanen. Er is echter sprake van enige miscommunicatie. Flik denkt dat hij te maken heeft met een stel grote krijgers, terwijl de insecten in feite bij een rondtrekkend circus horen, onder leiding van een vlo. De circusartiesten op hun beurt hebben de indruk dat ze ingehuurd worden om een show te geven en schrikken zich het apelazarus als ze erachter komen dat ze het tegen een stel boosaardige sprinkhanen moeten opnemen. Misverstand stapelt zich op misverstand, terwijl de dreiging van de sprinkhanen steeds naderbij komt.

Net als in ‘Toy Story’ krijgt de kijker een bontgekleurde groep personages voorgeschoteld vol individuele eigenaardigheden. Uiteraard wordt de show gestolen door de circusartiesten, bestaande uit onder meer een macho lieveheersbeestje (Engels: ‘ladybug’) dat zijn vrouwelijke kant probeert te ontkennen, een vadsige rups met een Duits accent genaamd Heimlich, een cynische bidsprinkhaan en een wandelende tak die voor de nodige slapstick zorgt. Maar ook de mierenkoningin, de prinses en de babymieren hebben elk hun eigen interessante inbreng in het verhaal. Allemaal krijgen ze uiteindelijk wat wijze levenslessen mee over saamhorigheid, geloven in je eigen kunnen en het belang van creativiteit. Dit alles gepresenteerd op de inmiddels bekende Pixarmanier, dat wil zeggen: zonder vals sentiment.

Hoewel het verhaal enigszins voorspelbaar verloopt, is de vormgeving adembenemend. Er zitten prachtige actiescènes in de film, die nog eens versterkt worden door de schaal waarop de wereld gepresenteerd wordt. Een simpel regenbuitje verwordt tot een zinderende storm en een schattig roodborstje verandert in een huiveringwekkend monster. Ook de dreiging die van de sprinkhanen uitgaat is volkomen reëel, waardoor je echt mee gaat voelen met de arme mieren. Het verhaal zit vol visuele en tekstuele grappen die zowel voor kinderen als voor ouderen leuk zijn. Dit is een sterk punt ten opzichte van ‘Antz’, dat met zijn verwijzingen naar de popcultuur toch voornamelijk op een ouder publiek richt. Hoewel ‘A Bug’s Life’ bij lange na niet de beste film van Pixar is, is hij gezien de hoge standaard van hun producties nog altijd meer dan de moeite waard!

Wouter de Boer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 11 februari 1999
Blu-ray-release: 8 december 2010