Against the Wild – The Journey Home – Hero Dog: The Journey Home (2021)

Recensie Against the Wild - The Journey Home CinemagazineRegie: Richard Boddington | 90 minuten | avontuur, familie, thriller | Acteurs: Natasha Henstridge, Steve Byers, Zackary Arthur, Morgan DiPietrantonio, John Tench, Colin Fox, Donovan Brown, Adam Nicholson, Jeremy Ferdman, Keith Saulnier

De blinde weduwnaar Royce steekt samen met de hond Chinook per boot een groot meer over om naar zijn zus en twee kinderen terug te keren. Hij strandt wanneer de kapitein van de boot plotseling een hartaanval krijgt. Royce besluit om de dappere alaska-malamute die hem begeleidt in te zetten als blindengeleidehond en de weg naar huis te zoeken. Tijdens hun uitdagende overlevingstocht door de wildernis moet Chinook Royce beschermen tegen verraderlijke stroomversnellingen, scherpe rotsen, poema’s en wolven. Ondertussen starten de kinderen van Royce hun eigen reddingsmissie.

Stel dat je als blinde man met een boot op een rots loopt in een open gebied. Een plek van waaraf je vanuit de lucht prima zichtbaar bent voor een reddingshelikopter. Blijf je dan op de boot of trek je het dichtbegroeide bos in waar je helemaal opgaat in het groen en dus volledig onzichtbaar wordt voor reddingswerkers? Die keuze lijkt niet zo moeilijk, maar als je voor de eerste optie kiest, heb je natuurlijk een van spanning en verrassing verstoken film. Een van de grootste problemen waarmee ‘Against the Wild – The Journey Home’ kampt is dat vrijwel elk greintje spanning voortkomt uit domme, onlogische of aan het absurde grenzende beslissingen van de hoofdrolspelers.

Het overwegend houterige en amateuristische acteerwerk helpt ook niet. Je vraagt je soms af hoe de voormalige ‘Species’-ster Natasha Henstridge in deze B-film verzeild is geraakt. Valt er dan niets positiefs te vermelden over ‘Against the Wild – The Journey Home’? Toch wel. De landschapsbeelden van de Canadese natuur zijn best fraai, terwijl de charismatische hond een welkom lichtpuntje is in de cinematografische duisternis. In tegenstelling tot het gros van zijn menselijke kompanen, is de sierlijke en aimabele malamute wel camerageniek en gezegend met een broodnodige dosis gezond verstand.

‘Against the Wild – The Journey Home’ is bedoeld als avonturenfilm, maar te tam, voorspelbaar en generiek om die belofte waar te maken. Jonge kijkers, die zich niet zo zullen storen aan het ontbreken van een goed verhaal, geloofwaardig acteerwerk en echt spannende momenten, zullen de film nog wel kunnen pruimen. Maar voor meer ervaren, wat veeleisendere kijkers zijn er voldoende betere alternatieven beschikbaar binnen dit subgenre.

Frank Heinen

Waardering: 2

VOD-release: 28 april 2022