All About Love – De Xian Chao Fan (2010)

Regie: Ann Hui | 105 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Sandra Ng Kwan Yue, Vivian Chow, William Chan Wai-Ting, Siu-Fai Cheung, Yee-Man Man, Jo Kuk

Voor een Hongkong-leek zal ‘All about Love’ een verrassend beeld van de stad opleveren. Vrouwen lijken volkomen zelfvoorzienend, en mannen schijnen daar maar wat sullig achteraan te lopen. Is de keuze voor dit thema misschien ook een verwijzing naar de relatief jonge cultuur van Hongkong? Is er juist in een moderne stad als deze ruimte voor nieuwe en experimentele vormen van gezinssamenstelling en seksualiteit? Het lijkt er zeer zeker op, en hiermee is direct het interessantste aspect van de film besproken. Een film als deze vertelt ons natuurlijk van alles over Hongkong en haar bewoners. Behalve deze inkijk in modern Hongkong en twee charmante hoofdrollen, biedt de film helaas te weinig om echt te boeien.

De biseksuele Macy, een succesvolle en assertieve advocate, zoekt enerzijds aansluiting bij haar lesbische vriendinnen, die er soms radicale standpunten op na houden, maar geniet net zo goed nog zo af en toe van het verleidingsspel met mannen in haar omgeving. Verliefd wordt ze echter op haar vroegere vriendin Anita, die zelf ook net als Macy schippert tussen verschillende identiteiten. De twee zijn beiden ongepland zwanger geraakt, Macy door haar buurman en cliënt en Anita door een veel te jonge one night stand. Beide mannen hopen vurig een aandeel te kunnen hebben in de toekomstige levens van de vrouwen, die dat maar heel mondjesmaat toelaten. De vrouwen moeten eerst uitvinden wat ze zelf willen, met of zonder elkaar en de eventuele baby’s. De film laat hun zoektocht zien, naar zichzelf en – uiteraard – de liefde.

Verrassend is de film zeker, sympathiek ook, maar nergens weet het verhaal echt te raken. Daarvoor worden de thema’s de oppervlakkig behandeld, het verhaal te lang uitgesmeerd en is de soundtrack met titelnummer ‘You’re the one’ haast ondraaglijk zoetsappig. Met de sequentie rondom het dreigende ontslag van Anita, en het lesbische protest daartegen, had regisseuse Hui een politiek standpunt kunnen maken, maar doet dat niet. Het thema wordt alleen lichtjes aangestipt om de gebeurtenissen in het verhaal verder te helpen.

‘All about Love’ zit er, net als haar belangrijkste twee hoofdpersonen, sowieso telkens tussenin. Niet romantisch genoeg voor een romantische komedie, en niet grappig genoeg voor een sterkere nadruk op het komediegedeelte. Niet subtiel genoeg voor een plek in de serieuze wereldcinema, maar te Hongkongs om te concurreren met een gemiddelde Hollywoodkomedie. Voor de liefhebber het voordeel van de twijfel, vooral door de sterke hoofdrollen. De film kiest nergens kant, een aanvankelijk charmante eigenschap die echter aan het eind van de rit teveel afstand creëert om als kijker werkelijk betrokken te raken.

Ruby Sanders