Anderland (2003)

Regie: Arne Toonen | 25 minuten | drama, korte film | Acteurs: Tim Zweije, Nico de Vries, Tygo Gernandt, Yoka Verbeek, Annelies van der Bie, Egbert Jan Weeber, Har Smeets, Hans van Beenen, Daniël Stuit, Ben Saman, Merijn Siebrecht, Marco Grandia, Theo van Houten, Petra Machuta

Dat de fantasierijke verhalen van schrijver Paul Biegel zich uitstekend laten lenen voor een vertaling naar het witte doek bewijst de film ‘Anderland’ nog eens. Het gelijknamige boek uit 1989 was in tegenstelling tot de meeste andere boeken van Biegel, niet specifiek gericht op kinderen. Regisseur Arne Toonen geeft het verhaal vorm in een korte film met post-acolyptische sferen.

‘Anderland’ vertelt over Keltische figuren op een uitgestrekt eiland, met gebruiksartikelen die wel erg op die van onze tijd lijken. Ze geven de film een onwerkelijk en sprookjesachtig elan, geheel naar Biegel-stijl. In diezelfde stijl liet ook Toonen de overtuigingskracht spreken. Door niet teveel uit te leggen zijn dingen gewoon zoals ze zijn. De bijna onherkenbare Tim Zweije speelt de rol van Malle, een jongen die hunkert naar ‘Anderland’, een paradijs achter de horizon. Malle wordt gepest door zijn omgeving. Daarvoor verschijnt beroepsbloedzuiger Tygo Gernandt ten tonele. En ja, zodra Gernandt aan zijn eigen marionettentouwtjes begint te trekken is de beer los. De amusante grimassen smaken naar meer.

Hoe dan ook is het ’t mijmerende wat overheerst in ‘Anderland’. Met de zee, het strand en de horizon als grootste verantwoordelijken. Toonen benut ze in dagdromerige beelden, zoals hoofdpersoon Malle die ook ziet. Het maakt ‘Anderland’ tot een mogelijke ontsnapping uit het hier en nu. De volwassen kijker mag zelf uitvinden of men daar toe nog in staat is.

Tjeerd Kooistra