Animals United – Konferenz der Tiere (2010)

Regie: Holger Tappe | 92 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Marc Nochem, Peter Bolhuis, Dick Cohen, Paul Disbergen | Engelse stemmencast: James Corden, Stephen Fry, Billy Beach, Jim Broadbent, Nicola Devico Mamone, Marc Diraison, Omid Djalili, Jason Donovan, Dawn French, Michael Glover

Zoals de titel al doet vermoeden, spelen dieren in ‘Animals United’ de hoofdrol. Er is een ijsbeer, die verloren ronddobbert op een ijsschots. Ergens op een eiland zitten twee oude reuzenschildpadden waar ter plekke twee bezopen schippers een olietanker op de rotsen rammen, dus de schildpadden besluiten te vertrekken. In Australië zien we een kangoeroe en een Tasmaanse duivel. Ze overleven een brand en vatten het plan op om samen een cruise te maken, om lekker bij te komen. Als of dat niet genoeg is, zien we daarna een haan ontsnappen aan een culinaire dood aan een cruiseschip. Hij springt te water en komt terecht in een badkuip midden op zee, samen met alle bovengenoemde dieren. Ze gaan op zoek naar een paradijs, waar geen mensen wonen.

Het verhaal gaat verder in Afrika. Daar zitten de dieren te wachten op de jaarlijkse overstroming van de Okavango delta. Ze wachten en wachten, maar het water komt niet. Het kleine stokstaartje Billy besluit het water te gaan zoeken, samen met zijn goede vriend Socrates de leeuw. Ze zijn nog geen dag onderweg, of ze komen de andere dieren tegen. Samen zoeken ze verder en komen ze al snel terecht bij een reusachtige dam. Deze dam is gebouwd door mensen, zodat die kunnen genieten van een luxe hotel. Er zit dus maar één ding op: het is tijd voor actie.

Er is veel aan te merken op ‘Animals United’. De animaties vallen ontzettend tegen: van alle dieren, maar vooral de kangoeroe slaat compleet de plank mis. Het stokstaartje lijkt vooral op een rat. Een terugkerend thema in de film is de diverse klimaatconferenties die wereldwijd gehouden worden. Eerst zien we ze op de zuidpool, daarna verblijven de deelnemers in het luxe hotel in Afrika. Deze mensen zitten aan tafel te spreken over de natuur, terwijl ze eigenhandig de natuur om zeep helpen. Dit gegeven is op zich interessant, maar de manier waarop de mens expliciet tegenover de dieren wordt geplaatst, is niet bijzonder inspirerend. Daarnaast wordt het onderwerp totaal niet goed uitgewerkt. Het komt er op neer dat dieren leuk zijn en mensen stom.

Maar vooral het slot van de film slaat alles. Het verhaal wordt in eerste instantie al zeer onbevredigend afgesloten, maar doet er nog een schepje boven op; ineens blijkt dan toch weer dat de mensen misschien stom zijn, maar de dieren vooral dom. De 3D animaties bieden totaal geen extra toegevoegde waarde. Het voelt eerder als laatste redmiddel: ‘Animals United’ is een slechte geanimeerde film met een slecht verhaal, en met de 3D bril hoopt men nog wat bezoekers te kunnen trekken.

Grietje de Heer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 27 april 2011