Ants on a Shrimp (2016)

Regie: Maurice Dekkers | 88 minuten | documentaire | Met: René Redzepi, Thomas Frebel, Lars Williams, Rosio Sanchez, Kim Mikkola, Dan Giusti

Noma gaat op reis. ‘s Werelds beste restaurant uit Kopenhagen pakt in januari 2015 haar hele team op en vliegt naar Tokyo om voor vijf weken te koken voor Japanse gasten. Als je al jarenlang aan de top staat in de gastronomie, wil je ook eens wat anders. Het doel van deze missie is om de Westerse gastronomie samen te laten smelten met lokale ingrediënten en tradities uit het land van de rijzende zon. Er zijn 58.000 reserveringen gemaakt, maar het team van top chefkoks kan in die vijf weken maar aan 3000 gasten de exorbitante, exclusieve tien gangen serveren.

René Redzepi komt in alle rust op z’n fiets aangereden terwijl zijn brigade op volle kracht de mise en place staat te doen in de keuken van Noma. Het is de laatste avond voordat Noma tijdelijk haar deuren sluit. In de documentaire ‘Ants on a Shrimp’ volgen we de voorbereidingen van dit Oosterse avontuur, die anderhalf jaar in beslag neemt van het concept tot het uitserveren van een “one of a kind” tiengangenmenu in het Mandarin Orient Hotel in Tokyo.

In een keuken die drie verdiepingen onder de grond zit, met werkdagen van twintig uur per dag, zet iedereen zich 110 % in om met de meest exclusieve gerechten het Japanse volk te verwonderen. René moet wel erg wennen aan de andere smaken, want hij ervaart ze minder sterk dan hij gewend is in Scandinavië. Zijn doel is om het smakenpalet van Noma te mengen met nieuwe grondstoffen en technieken die hij gaandeweg leert van Japanse chefs. Dat dit resulteert in gefrituurd vissensperma had hij van te voren nooit gedacht, maar de zilte smaak prikkelt René en zijn koks tot in hun kruin en ze zijn het met elkaar eens dat het zoveel beter smaakt dan de daadwerkelijke vis.

Elk lid van zijn brigade moet een gerecht bedenken dat zo revolutionair en bijzonder is dat het onderdeel mag uitmaken van het tiengangenmenu, maar – net als in Denemarken – met respect voor de natuur en herkomst. Rene gaat met een paar locals de bossen van Nagano in om bladeren, kruiden en wilde kiwi’s te proeven en mieren te zoeken die later op een levende langoustine worden geplaceerd. Zullen dit soort gerechten de Japanse gasten net zo kunnen bekoren als hij gewend is in Kopenhagen?

Deze documentaire zou bijna een sequel kunnen zijn van ‘Noma: A Perfect Storm’ uit 2015, ware het niet dat het niet van dezelfde regisseur is. We kunnen trots zijn op Maurice Dekkers die de regie voor ‘Ants on a Shrimp’ op zich heeft genomen en een hele behoorlijke weergave heeft gemaakt van het bijzondere leven van René Redzepi. Maurice is geen vreemde eend in de bijt in voedselland want hij is de bedenker en oprichter van het kritische tv programma “De Keuringsdienst van Waarde”.

Buiten de foodporn die Redzepi levert, heeft de documentaire een logische opbouw en erg mooie close-ups van de gerechten en handelingen. Ook is de belichting van elke kok met ieder z’n/haar eigen kwaliteiten binnen de keukenbrigade een verrijking ten opzichte van de docu ‘Noma: A Perfect Storm’ waarin meer een algemene blik werd gegeven van het Deense fenomeen.

‘Ants on a Shrimp’ is een fascinerende documentaire van Hollandse bodem die hongerig maakt en onmiskenbaar in de smaak zal vallen.

Lisette van der Meij

Waardering: 4

Bioscooprelease: 1 september 2016