August (1996)

Regie: Anthony Hopkins | 94 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Anthony Hopkins, Leslie Philips, Kate Burton, Gawn Grainger, Rhian Morgan, Menna Trussler, Rhoda Lewis, Hugh Lloyd, Huw Garmon, Rhys Ifans, Susan Flynn, Buddug Morgan, Victoria Pugh, Ioan Meredith, Jâms Thomas, Myfanwy Talog, Beth Morris, Morgan Ritchie, Terry Rowley, Dylan Thomas, Hywel Richards

Uit dit regiedebuut van Anthony Hopkins zou je misschien kunnen afleiden waar het hart van acteur Anthony Hopkins werkelijk ligt. Hij speelde in zijn lange carrière in veel verschillende films. Het publiek zal nooit zijn vertolking van Hannibal Lector vergeten, terwijl een ander hem wellicht liever ziet als Stevens in ‘The Remains of the Day’. Liefhebbers van het genre waarin de laatste film valt zullen ongetwijfeld genieten van ‘August’. Het is een film in dezelfde historische stijl en een verhaallijn die in eerste instantie weinig om het lijf heeft.

Het leven van de gegoede familie Davies staat centraal. Het is even puzzelen wat de connecties tussen de personen zijn, maar tegelijkertijd is het niet echt belangrijk. Wel essentieel is om het verhaal in perspectief van Victoriaanse tijd te zien. Rijke burgers werkten niet, hooguit wat boekhouden en contacten met de pachters. Er is dus genoeg tijd voor ellenlange gesprekken, ruzietjes en verliefdheden. Dit geldt voornamelijk voor hoofdpersoon August. Hij is vooral druk met niets doen en je zou zelfs kunnen spreken van een weggegooid leven. Gedurende de hele film is de sfeer melancholisch en zou je terecht kunnen vermoeden dat er grote veranderingen in de lucht hangen.

In ‘August’ staat de ontwikkeling van karakters voorop. Wat beweegt Sian om na zes jaar haar verliefdheid op te biechten? Waarom spreekt Helen opeens haar ergernissen uit over haar echtgenoot? En waarom gedraagt August zich als een nietsnut? Uiteraard bestaan daar geen duidelijke antwoorden op, maar de uitwerking van hun gedrag blijft niet uit de lucht. En dan blijkt dat elke gedraging grote gevolgen kan hebben. Niets gebeurt zomaar.

Terwijl er in de film een half uur van gedachten wordt gewisseld over het feit of koude thee te drinken is, wordt de plattelandsdokter, Dr. Lloyd, nu op patiëntenbezoek bij de familie, weggeroepen. Een paar kilometer verderop werken arbeiders onder zware omstandigheden met explosieven. Eenmaal terug van de behandeling van deze zwaargewonde, zet hij het op het drinken. Die nacht lijkt hij de enige te zijn die hiervoor een reden heeft. Hij ziet immers verschrikkelijke zaken, tijdens zijn werk. Hij is de enige in het gezelschap die ook aan de andere kant van het spoor komt.

Heb je zin een kabbelende zonnige zondagmiddag film, met alle ruime voor echte sentimenten en diepere gevoelens, dan ben je aan het goede adres bij ‘August’.

Eline Lubberts