Bil’in My Love – Bil’in Habibti (2006)

Regie: Shai Carmeli Pollak | 85 minuten | documentaire

‘Bil’in My Love’ concentreert zich op twee hoofdpersonen: Mohammed, lid van het lokale comité tegen de muur en Wagee, boer en vader van tien kinderen, die zijn land door de muur en de nieuwe vestigingen grotendeels kwijtraakt. Tegen hen zegt de Israëlische regering feitelijk: “Wij nemen jouw land en bouwen zo snel mogelijk een hek en een muur van gebouwen, zodat jij niet meer kunt proberen de grond terug te pakken.” Dit is geen basis voor vrede, stelt de filmmaker, dit is een basis voor haat en angst.

De film laat mooi zien dat de strijd van de Palestijnen daar in principe niets te maken heeft met moslimfanatisme of politiek, laat staan met terrorisme, maar puur met (over)leven, met opkomen voor je recht op land en vrijheid én veiligheid. Want dat is precies wat de mensen in Bil’in ontnomen wordt. Naast de creatieve geweldloze strijd, toont Pollak vooral mensen van vlees en bloed, die gewoon in vrede willen leven.

In Israël heeft men dienstplicht, zowel vrouwen als mannen. Niet voor één jaar, maar voor twee, respectievelijk drie jaar. De meeste soldaten die je in de film ziet rondlopen zijn dus dienstplichtige leeftijdsgenoten van de filmmaker, die hen regelmatig confronteert met het feit dat ook zij een keuze hebben. Hij geeft veel hard commentaar tijdens het filmen, soms vraag je je af of hij niet bang is? Er worden door de soldaten best rake klappen uitgedeeld af en toe en mensen worden zonder pardon opgesloten!

Mede door zijn kwaliteiten als filmmaker (afwisselende beelden, sfeerzettingen, subtiele montage), lukt het Shai Pollak de kijker geboeid te houden, hij toont ook niet alleen maar strijd en ellende, maar ook vriendschap en betrokkenheid. Zijn grootste verdienste ligt hem echter in het feit dat hij kennelijk zijn angst voor de strijd heeft overwonnen, door zowel de soldaten als de Palestijnen (en alle betrokkenen) als gelijken te zien.

Er wordt wel eens gezegd, dat wanneer het conflict tussen Israël en de Palestijnen is opgelost, alle conflicten op de wereld zijn opgelost. De verschillen tussen de beide partijen lijken soms groot, maar in wezen hebben beide volkeren dezelfde bron én dezelfde belangen. Geluk, vrijheid, veiligheid. Met ‘Bil’in My Love’ doet Shai een dappere poging de verschillen tussen Palestijnen en Israëliërs weg te nemen en hun grote overeenkomst te tonen: menselijkheid.

Op het International Film Festival Rotterdam werd de film terecht onderscheiden met een eervolle vermelding.

Arjen Dijkstra