Bring It On (2000)

Regie: Peyton Reed | 98 minuten | komedie, sport | Acteurs: Kirsten Dunst, Eliza Dushku, Jesse Bradford, Gabrielle Union, Clare Kramer, Nicole Bilderback, Tsianina Joelson, Rini Bell, Nathan West, Huntley Ritter, Shamari Fears, Natina Reed, Brandi Williams, Lindsay Sloane, Bianca Kajlich, Holmes Osborne, Sherry Hursey, Cody McMains, Ian Roberts, David E. Taylor

Cheerleaders zijn een bekend fenomeen in de Amerikaanse cultuur en je ziet ze dan ook vaak in Amerikaanse films. Het zijn veelal vrouwelijke, aantrekkelijke meisjes die hun sportteam aanmoedigen met dans en zang. Hoewel het beeld van de dames over het algemeen heel positief is en ze mateloos populair zijn , gaat ‘Bring It On’ dieper in op het thema dan een doorsnee highschool comedy. Daarnaast weet de film ook nog onderhoudender te zijn dan soortgelijke films en daarmee is ‘Bring It On’ een echte aanrader.

Kirsten Dunst speelt met een goed gevoel voor komische timing de hoofdrol, Torrance. Geholpen door een script vol met gevatte dialogen, sprankelt ze op het scherm. Torrance leeft voor het cheerleaden, want het is het enige waar ze in uitblinkt. Haar droom komt dan ook uit als ze leidster van haar team mag worden en ze is vastbesloten er een succes van te maken. Haar gedrevenheid is nergens irritant, maar vanwege haar achtergrond eerder juist een extra reden om sympathie voor haar op te brengen. Het team van de Toros is al vijf jaar achter elkaar Nationaal Kampioen (in Amerika is cheerleading zo populair dat er Nationale Cheerleading Kampioenschappen gehouden worden). Omdat er een plek in het team gevuld moet worden, volgen er al snel audities. In een hilarische scène waarin cheerleaderwannabe’s hun kunsten laten zien maken we kennis met Missy (Eliza Dushku), een stoere, zelfverzekerde meid, die noodgedwongen meedoet aan de audities, omdat de highschool waar ze net naar overgeplaatst is, geen turnteam heeft. Missy blijkt al snel wel het talent te hebben, maar omdat ze de juiste attitude mist, moet Torrance er alles aan doen om haar te overtuigen dat cheerleaden echt cool is. Dushku, voornamelijk bekend van haar rol als Faith in de tv-serie ‘Buffy the Vampire Slayer’, weet te overtuigen in haar rol. Het is erg leuk om te zien hoe het enthousiasme van Torrance van invloed is op haar. De rol van Missy’s Broer Cliff wordt gespeeld door Jesse Bradford, een getalenteerde acteur die al voor hij één jaar werd in commercials te zien was. De aantrekkingskracht tussen Cliff en Torrance is al vanaf de eerste scène waarin ze samen spelen voelbaar en beide acteurs weten dit perfect over te brengen. Uiteraard zijn er nog bergen hindernissen voor het stel samenkomt, maar het levert een leuke rode draad op in het verhaal. Erg sterk is de scène waarin de twee samen voor de wastafel hun tanden staan te poetsen. Het begint met gegeneerd de klodders tandpasta die uitgespuugd worden te verhullen, het eindigt met een wedstrijdje wie schaamteloos de dikste klodders kan maken. Briljante scène.

Over schaamteloos gesproken: het grootste probleem van de cheerleaders blijkt een gevalletje plagiaat te zijn. Torrance’s voorgangster bleek al jaren allerlei moves en liedjes gekopieerd te hebben van het team van East Compton High, een team dat sterk genoeg is om ook mee te doen aan de National e Kampioenschappen, maar die het aan de financiële middelen die hiervoor nodig zijn, ontbreekt. Missy wijst Torrance hierop door haar mee te nemen naar een training van het team, dat geleid wordt door Isis (Gabrielle Union). Torrance is geschokt, kwaad en heeft het gevoel dat haar hele leven een leugen is. Maar al snel besluit ze om terug te vechten en te laten zien dat de Toros wel zo inventief zijn als altijd werd gedacht.

Hoewel de film geen spannende twist heeft, weet het script hier en daar toch nog te verrassen door een aantal clichés te mijden. ‘Bring It On’ is een fijne feelgood film die door het verfrissende en enthousiaste spel van de cast, de knappe cheerleading routines en de scherpe dialogen een graadje hoger scoort dan een gemiddelde komedie.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 september 2001