Conversations with God (2007)

Regie: Stephen Deutsch | 109 minuten | drama, avontuur | Acteurs: Henry Czerny, Vilma Silva, T. Bruce Page, Ingrid Boulting, Zillah Glory, Abdul Salaam El Razzac, Jerry McGill, Michael A. Goorjian, Michelle Merring, Brenna Haukedahl, Scott Cervine, Carter Haukedahl, Karen Fitzgerald, Aisha Kabia, Dani Kelly    

Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat als je eraan denkt om iemand te bellen, plotseling de telefoon gaat en die persoon zelf al aan de lijn hangt. Of dat er een krant open ligt en je oog valt op een advertentie met de perfecte baan voor jou. Of je wordt gewaarschuwd voor een gevaar door een bepaald gevoel wat je niet goed kunt plaatsen. Dat zijn allemaal persoonlijke Conversations with God, als we Neale Walsch mogen geloven. En na het zien van deze film zal iedereen dat ook zeker gaan doen.

Het boek van Neale Donald Walsch waarvan wereldwijd meer dan 7 miljoen exemplaren werden verkocht was de aanleiding voor deze film die het verhaal achter deze man vertelt.

Het zit Neale Walsch niet mee in zijn leven. De liefde is niet voor hem bestemd. Vrienden en familie heeft hij nauwelijks en tot overmaat van ramp breekt hij zijn nek bij een ernstig auto-ongeluk waarna hij als zwerver op straat belandt. Zijn leven lijkt hem door de vingers te glippen tot hij besluit om in zijn frustratie over het leven, alle vragen die hij heeft over zijn leven aan God te stellen. Het onverwachte gebeurt, God antwoordt hem. En dat is het begin van een bijzonder gesprek met zijn eigen God die hem helpt om zijn leven weer op een rijtje te krijgen. Natuurlijk deelt hij al zijn geluk met alle mensen die hem in zijn ongelukkige periode hebben bijgestaan, want God deelt zijn geluk met iedereen.

Dit klinkt wellicht wat zweverig en zoetsappig maar dat is het zeker niet. Het verhaal is op een heel open en eerlijke manier neergezet. Neale wordt niet afgeschilderd als een allesweter die alles goed doet in zijn leven maar juist als een normale man die zijn ‘gave’ gebruikt om anderen te helpen. De God die tegen hem praat is een intelligente maar ook humoristische man die praat met de stem van Neale. Volgens hem praat hij met iedereen, het hangt er alleen van af of je wilt luisteren.

Het verhaal van the God-whisperer begint bij zijn auto-ongeluk waarna het helemaal mis gaat met zijn leven. Wat jammer is dat we niets te zien krijgen van zijn leven vóór het ongeluk. Is Neale altijd de Einzelgänger geweest die hij werd na het ongeluk? Heeft hij ooit een gelukkig gezinnetje gehad? Op sommige momenten wordt de film een beetje te langdradig. De stukken waar Neale een zweverige speech houdt voor een zaal vol allemaal iet té goedgelovige mensen hadden wat minder gemogen.

Ondanks dat blijft de film een prachtwerkje. Het is geen lichte film, je moet er even voor gaan zitten. Misschien zelfs wel twee of drie keer, maar als je dat doet zul je ervaren dat dit echt een unieke film is met een bijzonder verhaal over een doodnormale man die toevallig een bijzonder gesprek heeft met God.

Eveliene Sanders