Deepak Chopra’s The Seven Spiritual Laws of Yoga (2010)
172 minuten | documentaire
Deepak Chopra is een wereldberoemde goeroe. Hij heeft meer dan veertig boeken geschreven over spiritualiteit en meditatie, en hij is in 35 talen vertaald. Zijn doel is het verbinden van westerse denkwijzen en wetenschap met Oosterse filosofieën en geneeswijzen. Onder deze Oosterse filosofieën valt Yoga, een hindoeïstische filosofie die tot doel heeft “het lichaam, de geest, en de spirituele geest (spirit)” op een optimale manier met elkaar te verenigen, zo vertelt “doctor” David Simon, één van de initiatiefnemers (naast Chopra) van het programma “The Seven Spiritual Laws of Yoga”. En dit programma is nu ook op dvd verschenen, om iedereen ter wereld (met een dvd-speler) een harmonieuzer bestaan te laten leiden, met een perfect samenspel van lichaam, geest, en “spirit”.
‘The Seven Spiritual Laws of Yoga’ is geen programma (of film) die helemaal vanaf de grond is opgebouwd. Het is een samenvoeging van reeds bekende yogatechnieken met een eerder door Chopra ontwikkeld programma genaamd “The Seven Spiritual Laws of Succes”, waarmee hij in boekvorm, hoe kan het ook anders, veel succes mee heeft geoogst. David Simon legt, ter inleiding van een lezing hierover van Chopra, uit dat hij en Chopra het idee hadden dat zijn boek wellicht erg theoretisch was voor veel mensen, en dat de principes van yoga daarnaast uitwisselbaar zijn met de theorieën in Chopra’s boek. En zo werd de basis gelegd voor een perfect huwelijk tussen theorie en praktijk. Tenminste, dat is de bedoeling. Hoewel zowel de lezing van Chopra over de zeven spirituele wetten, en de twee yoga cursussen op de disc, zeer geslaagd zijn, laat de samenhang, ironisch genoeg, enigszins te wensen over. De lezing lijkt namelijk vooral een promotie van zijn (eerdere) boek te zijn, en is een simpele registratie van een voordracht voor een aanwezig publiek. Terwijl het yoga-gedeelte wordt uitgevoerd in een andere sectie van de disc, door een bevallige jongedame, die tussen de oefeningen door wel eens naar de wetten verwijst. Gelukkig is David Simon die voor de nodige lijm zorgt tussen theorie en oefeningen, en hoe alles vervolgens van nut kan zijn in het dagelijks leven. Na iedere door Chopra behandelde wet, wordt er namelijk ingebroken in de lezing met stukjes van Simon die, vanuit een andere locatie, uitlegt hoe de wetten in yoga zijn terug te vinden. De disc als geheel blijft weliswaar toch een beetje gefragmenteerd in zijn presentatie, maar de inhoud en samenhang is er gelukkig wel.
Het is allemaal reuze fascinerend wat Chopra allemaal vertelt, en het klinkt allemaal zo vanzelfsprekend. Overal in de natuur vindt het leven op een moeiteloze manier plaats door dieren (en planten) die niet iets “proberen te doen” – en hier heel veel moeite mee hebben en tegenslag bij ondervinden – maar het gewoon doen. Eigenlijk zei Yoda het ook al in ‘The Empire Strikes Back’: “Do or do not. There is no try.” Maar natuurlijk heeft onze groene vriend het wiel ook niet uitgevonden, en haalt hij veel van zijn wijsheid uit Oosterse filosofieën en religies. Net als Chopra zelf, die zijn hindoeïstische achtergrond als zijn grote inspiratiebron noemt. De wetten klinken aannemelijk en (geestelijk) rustgevend. Zoals de “wet van pure potentialiteit”, die ons onder andere leert om niet te oordelen, omdat 99% van onze interne dialoog hieruit bestaat en deze praktijk niet naar een spirituele toestand leidt, of de noodzakelijke rust in ons hoofd. Of de “wet van geven en nemen”, die terug te vinden is in de ademhaling(soefeningen) van Yoga. Alleen door het luisteren naar Chopra en het bekijken van de yoga-oefeningen van de jongedame, word je als kijker al rustig. Er is bijna geen echte oefening meer nodig. Ook al heb je nog nooit een yoga-oefening gedaan, tijdens het kijken naar ‘The Seven Spiritual Laws of Yoga’ krijg je vanzelf zin om mee te doen. Zowel voor beginners als gevorderden is deze film erg aan te raden. De vrouw legt alles rustig uit en benadrukt voortdurend dat je moet doen wat je lichaam aankan, en niets moet forceren. Af en toe geeft ze ook alternatieven voor mensen met rugklachten. Ze neemt ook haar tijd tussen de oefeningen door, om zich op haar ademhaling te concentreren en noodzakelijke rustmomenten te pakken. Want, zo luidt een van de gouden regels: de rustmomenten zijn net zo belangrijk als de oefeningen zelf. Hiernaast beperkt ze zich vooral tot de praktijk van de oefeningen, maar zo af en toe noemt ze een wet van Chopra, wanneer deze duidelijk samenhangt met een oefening, of deze samenhang helder uit is te leggen. En ook al is er de kans dat het soms wat zweverig overkomt (met licht die je door je voeten en lichaam moet voelen gaan), is de film als geheel absoluut een inspirerende en motiverende ervaring. En neem nu maar weer plaats op je matje voor de volgende oefening!
Bart Rietvink