Dinosaurs: Giants of Patagonia (2007)

Regie: Marc Fafard | 40 minuten | documentaire | Voice-over: Donald Sutherland

‘Dinosaurs: Giants of Patagonia’ is een interessante documentaire van krap 40 minuten over het leven van dinosauriërs in Patagonië, het huidige Argentinië. Met behulp van computeranimaties zijn de lang uitgestorven dieren weer tot leven gewekt. De blu-ray versie kent een 3D en een 2D versie – en het laat zich raden in welk format de docu het beste tot zijn recht komt.

Inderdaad: de 3D versie. Sommige shots waarin de dino’s recht op de camera afkomen, zijn overduidelijk met het oog op het driedimensionale effect gemaakt. Sterker nog, ‘Dinosaurs: Giants of Patagonia’ heeft oorspronkelijk in IMAX theaters gedraaid en is vooral geschikt voor dat scherm en de 3D effecten die daarbij horen. De kijker ziet ze rondbanjeren over de eindeloze vlaktes van het huidige Argentinië. De focus ligt op Patagonië, een belangrijke Argentijnse regio waar al jarenlang veel fossielen gevonden worden van de enorme dinosauriërs die leefden.

Argentinië als land bestond toen uiteraard nog niet. Heel Zuid-Amerika was als continent nog niet eens gevormd. In die tijd bestond de Aarde nog uit één supercontinent, Pangea genaamd – van het Griekse pan = alles en gaia = aarde. De omringende oceaan werd – met al evenmin veel fantasie – Panthalassa genoemd, waarbij Thalassa het Griekse woord voor “zee” betekent. Pangea werd bevolkt door de meest uiteenlopende wezens, waaronder een groot aantal dinosaurus soorten. Iedereen kent de Tyrannosaurus Rex, maar in het gebied dat nu Patagonië is, waren miljoenen jaren nog veel grotere dino’s te vinden, zoals de Gigantosaurus en de Argentinosaurus. Niet heel spannende namen of namen waar veel verbeeldingskracht uit spreekt, maar wel een tamelijk accurate omschrijving.

Het zijn vondsten van de paleontoloog professor Rodolfo Corria, die in zijn thuisland een waar Walhalla vond van dinosauriëroverblijfselen. Hij komt ook uitgebreid aan het woord, over zijn passie voor de dino’s en het opgraven van hun botten. Zijn verhaal wordt afgewisseld met de al genoemde computergeanimeerde belevenissen van een paar dino’s, die de makers behulpzaam namen hebben gegeven: Langtand (een Gigantosaurus) en Sterke (een Argentinosaurus). Een derde dino is Scherpe Veren, een telg van de zogenoemde soort Unenlagia, wat letterlijk halfvogel betekent. Deze soort was gevederd, maar kon niet vliegen. Er is veel discussie onder wetenschappers waar de Unenlagia precies thuishoort qua classificatie. Het lijkt in elk geval een neefje te zijn van de uit ‘Jurassic Park’ bekende Velociraptor.

Langtand, Sterke en Scherpe Veren worden gevolgd vanaf hun geboorte en jeugd tot aan hun volwassenheid, waarbij er veel duidelijk wordt over hoe ze leefden en wat hun eetpatronen waren. Uiteindelijk komt het tijdperk van de dinosauriërs tot een einde, waarbij onder andere de meest gangbare theorie van de meteoorinslag voor de kust van het huidige Mexico de doodsteek betekende van een wellicht al verzwakte heerschappij.

‘Dinosaurs: Giants of Patagonia’ beslaat een enorme periode van miljoenen jaren en gaat van het Jura tijdperk (waar ook de titel ‘Jurassic Park’ vandaan komt – al zou feitelijk niet helemaal correct zijn) naar het Krijt tijdperk. Het commentaar bij de scènes is afkomstig van topacteur Donald Sutherland, die met zijn sonore stemgeluid een prettige verteller is.

Wat er vooral jammer is aan de docu is de relatief korte lengte. ‘Dinosaurs: Giants of Patagonia’ is luchtig van toon, maar zeker niet alleen gericht op de wat oudere kinderen. Ook volwassenen zullen met veel plezier naar de docu kijken. Veertig minuten speelduur is echter wel vrij beperkt om een hoop informatie over te brengen, zeker als er zoveel tijd en aandacht wordt geschonken aan de visuele presentatie. Sommige vragen – en de antwoorden daarop – roepen alleen maar meer vragen op. Dit hoeft geen slechte zaak te zijn, omdat het de interesse van de kijker alleen maar verder aanwakkert om zelf meer te weten te komen. Zulke aandacht kan alleen maar goed zijn.

Hans Geurts

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 26 juli 2007
Blu-ray-release: 13 juni 2012