Fall Down Dead (2007)

Regie: Jon Keeyes | 93 minuten | horror, thriller | Acteurs: Dominique Swain, Mehmet Günsür, Udo Kier, David Carradine, R. Keith Harris, Monica Barladeanu, Jennifer Alden, Austin James, Burgess Jenkins

‘Fall Down Dead’ is op diverse punten een zwaktebod en maakt zelfs de indruk van een wannabe-horror. In de meeste fictiefilms is er wel een moment van ongeloofwaardigheid te vinden. Maar ten bate van het eigen kijkplezier neem je deze ongeloofwaardigheid meestal wel voor lief. In dit geval hebben we te maken met een ongeloofwaardig verhaal en een ronduit slecht script, dat hoogstwaarschijnlijk matige acteerprestaties met zich meebrengt.

Het begint al met de titel. Waarom niet gewoon ‘ The Picasso Killer’, een voor de hand liggende en ook aansprekende titel, in plaats van ‘Fall Down Dead’, waarbij er slechts aan een enkel actiemoment in de film gerefereerd wordt. Vervolgens de beginscène waarin we twee halfnaakte, sexy zussen in de badkamer een dialoog zien voeren, waarvan je na een minuut denkt: wat hebben ze ook alweer gezegd? Blijkbaar wilde de regisseur gelegenheid creëren om meer dan de smoeltjes van de zussen met de kijker te kunnen delen, maar dit terzijde. Verder merk je dat er gaandeweg allerlei onuitgewerkte verhaallijntjes worden toegevoegd over het verleden en de psychische staat van de hoofdkarakters. Al met al een aardig clichégehalte dat ons tot het einde van de film blijft vergezellen.

Op het moment dat we de Picassokiller eindelijk in actie zien, blijkt dat het echte snijden in huid en de bloederige opengereten wonden niet in beeld met de kijker gedeeld worden. Terwijl de maker van de film juist wil doen laten overkomen dat we te maken hebben met een psychopathische kunstenaar, word je als kijker weer niet betrokken bij dat proces. Zo zie je de killer in een scène snijdende bewegingen maken, waarvan overduidelijk te zien is dat het allemaal nep is en dat hij in de lucht staat te hengelen. Ook de geluiden van de schreeuwende vrouw, het lijdend voorwerp van deze scène, hadden wat netter gemonteerd mogen worden.

Net zoals de mislukte kunst van de Picassokiller, is deze film te typeren als prutswerk in plaats van kunstwerk. ‘Fall Down Dead’: voor degene die op zoek is naar een middelmatige horror of wil weten hoe een film in ieder geval niet gemaakt moet worden. En anders lekker laten staan deze film!

Tristan van der Linden