Fifty Shades Darker (2017)

Recensie Fifty Shades Darker CinemagazineRegie: James Foley | 118 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Eric Johnson, Eloise Mumford, Bella Heathcote, Rita Ora, Luke Grimes, Victor Rasuk, Max Martini, Bruce Altman, Kim Basinger, Marcia Gay Harden, Andrew Airlie, Robinne Lee, Amy Price-Francis, Fay Masterson

Nadat Anastasia Steele aan het eind van ‘Fifty Shades of Grey’ Christian Grey abrupt verliet omdat ze zijn seksuele voorkeuren niet langer aankon, keren we in ‘Fifty Shades Darker’ terug naar Seattle. Anastasia werkt inmiddels als assistent bij een bekende uitgeverij en probeert haar voormalige geliefde zoveel mogelijk te negeren. Dat lukt echter niet en al gauw blazen de twee hun relatie nieuw leven in, onder voorwaarde dat Christian zich meer openstelt voor Anastasia. Ondanks hun nieuwe geluk blijkt het complexe verleden van Christian al gauw voor veel problemen te zorgen.

‘Fifty Shades of Grey’ was in 2015 een grote hit. Door het succes van de boeken van E.L. James liet een verfilming niet lang op zich wachten. De eerste film werd een groot commercieel succes en zelfs de critici waren niet eens negatief. Ja, de seksscènes waren aan de brave kant en er zat wel heel weinig plot in. Maar de film zag er gelikt uit en hoofdrolspeler Dakota Johnson bleek zowaar een leuke Anastasia neer te zetten. Nu is er deel twee met dezelfde cast maar zonder regisseuse Sam Taylor-Johnson en scenarioschrijver Kelly Marcel. En dat is te merken, regisseur James Foley en scenarioschrijver Niall Leonard (de man van E.L. James!) halen alle scherpe randjes ervan af. Dat komt ‘Fifty Shades Darker’ niet ten goede.

Dakota Johnson is nog steeds het stralende middelpunt van de film met haar subtiele gevoel voor humor dat af en toe doorsijpelt, maar Jamie Dornan blijft een eendimensionale mooiboy. De chemie tussen de twee blijft slaapverwekkend en dat zou niet moeten in een verhaal waarin kinky seks één van de belangrijkste elementen is. Met de frequentie van de seks zit het wel goed in deze film. Er zijn meer scènes dan in de eerste film, maar de BDSM taferelen blijken opnieuw aan de brave kant. Stomend of kinky wordt het nooit. Oh, en die mooie posters waarop het stel gemaskerd gefotografeerd staat? Die komen niet uit een sexy scène, maar een gemaskerd bal dat door Christians ouders wordt gegeven.

Christian is sowieso het belangrijkste personage in deze film. Hij laat meer los over zijn verleden en dat zorgt vaker niet dan wel voor obstakels. Zo zijn er twee vrouwen (één van hen wordt gespeeld door Kim Basinger), die Christian niet los kunnen laten en die voor gevaar zorgen. Deze plotwendingen hebben potentie maar worden zo snel aan de kant geschoven en opgelost dat je je afvraagt waarom ze überhaupt nog in de film zijn gestopt. Toppunt van overbodigheid is echter een scène met een helikopter die letterlijk en figuurlijk uit de lucht komt vallen.

‘Fifty Shades Darker’ doet zijn naam geen eer aan. De thrillerelementen ontstijgen het niveau nauwelijks van een gemiddelde woensdagavondfilm en ook de seksscènes zijn niet spannender geworden. De film ziet er verder prima uit en Dakota Johnson maakt ‘Fifty Shades Darker’ nog net de moeite waard om hem helemaal uit te zitten. Een gemiste kans, maar wie weet of het slot van de trilogie in 2018 alles nog goed maakt.

Shelley Eimers

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 9 februari 2017
VOD-release: 7 juni 2017
DVD- en blu-ray-release: 7 juni 2017 (tevens 4K Ultra HD en Digital HD)