Fire & Ice (2008)

Regie: Pitof | 89 minuten | drama, avontuur, fantasie | Acteurs: Amy Acker, Tom Wisdom, John Rhys-Davies, Arnold Vosloo, Oana Pellea, Razvan Vasilescu, Cabral Ibacka, Ovidiu Niculescu, Loredana Groza, Cristian Motiu

Natuurlijk. De tijd van draken, koene ridders, helden en monsters blijft tot de verbeelding spreken. Door de verfilming van “Lord Of The Rings” en die films over die ene tovenaarsleerling met die bril stroomden de bioscopen weer vol voor het ‘fantasy’-genre. Denk bijvoorbeeld ook aan ‘The Chronicles of Narnia’, ‘Beowulf’, ‘Dragonheart’ en ‘Shrek’. Zelfs Uwe Boll deed een duit in het zakje met ‘In The Name Of The King’.

Regisseur Pitof kenden we al van de film ‘Vidocq’, de eerste film die volledig digitaal was opgenomen, en van het Halle Berry-vehikel ‘Catwoman’. Hij heeft ook zijn sporen verdiend als visual effects supervisor bij films zoals ‘Alien: Resurrection’ en ‘Astérix et Obélix contre César’. Dan zou je mogen verwachten dat het visueel gezien wel snor zit bij ‘Fire & Ice’. En daar begint de schoen al gelijk te wringen. Want hoewel we ruimhartig getrakteerd worden op scènes met vechtende en vliegende draken (een vuurdraak en een ijsdraak nemen het tegen elkaar op) en we prachtige sprookjesachtige landschappen zien, beklijft het allemaal niet.

Visueel heeft de film wel enige pijlen op zijn boog. In tegenstelling tot wat we gewend waren uit een film zoals ‘Dragonheart’ hebben de draken hier een enigszins ander, minder cartoonesk uiterlijk meegekregen maar blijven er (juist daardoor?) vervaarlijk uitzien. Hoewel de draken er in sommige scènes spectaculair uitzien, zijn sommige andere scènes maar van een matige kwaliteit.

Qua aankleding is er al het nodige aan gedaan om de sprookjesachtige, middeleeuwse sfeer op te roepen die een verhaal zoals dit nu eenmaal vereist. Bovendien zijn de landschappen en andere effecten die met de computer gemaakt zijn op zichzelf visueel krachtig, maar in combinatie met de filmbeelden wordt dat effect te niet gedaan. Dit heeft vooral te maken met dat het verschil (of overgang) tussen computer- en gefilmd beeld soms vrij duidelijk is.

De basale plot is niet bijzonder gelaagd maar dat hoeft geen probleem te zijn. Als er maar veel spanning en actie in zit. Het script wordt echter nooit ergens echt indrukwekkend of spannend.

De acteurs doen hun best er wat van te maken. Tom Wisdom laat in zijn rol als Gabriel zien dat hij een leuke uitstraling heeft en Amy Acker vervult naar behoren haar rol van opstandige, eigengereide prinses. Ervaren acteurs zoals John Rhys-Davies en Oana Pellea proberen het beste uit hun rol te halen, maar de prestaties van de andere acteurs varieert dan weer van degelijk tot zeer matig.

Pitof (oftewel Jean-Christophe Comar) mag dan wel bekend zijn met visuele effecten, maar op andere vlakken schiet hij toch echt nog schromelijk te kort. ‘Fire & Ice’ is een ambitieuze poging tot fantasy maar weet de gemoederen niet te verhitten.

Joost Hoedemaeckers