From Russia with Love (1963)

Regie: Terence Young | 115 minuten | actie, thriller, avontuur | Acteurs: Sean Connery, Daniela Bianchi, Pedro Armendáriz, Lotte Lenya, Robert Shaw, Bernard Lee, Eunice Gayson, Walter Gotell, Francis De Wolff, George Pastell, Nadja Regin, Lois Maxwell, Vladek Sheybal

‘From Russia with Love’ is de tweede James Bond-film naar de boeken van Ian Fleming en één van de beste uit de reeks, samen met de directe opvolger ‘Goldfinger’ en – een tree lager – Brosnan’s ‘GoldenEye’.

Connery is al helemaal in zijn element als de koele geheim agent en benadert hiermee de Bond die Fleming voor ogen had in zijn boeken. Ook duikt hier Desmond Llewelyn voor het eerst op als majoor Boothroyd, de “Q” die hij in totaal in zeventien Bond-films zou spelen.

De film klokt in onder de twee uur, maar zit zo goed in elkaar dat de tijd sowieso wel voorbij vliegt en de actie en spanning volgt elkaar in hoog tempo op. Het complot tegen Bond wordt uitgevoerd door de schaakgrootmeester Kronsteen (Sheybal) en de meedogenloze voormalige KGB-agente Klebb (Lenya). Het is de bedoeling dat Bond de Russische Romanova (de oogstrelende Bianchi, die een paar jaar eerder Miss Rome werd) weet over te halen om de codeermachine mee te nemen, waarna beiden door de moordenaar “Red” Grant (Shaw) vermoord worden en zo een internationaal schandaal tussen het Westen en de Sovjet-Unie te ontketenen. Natuurlijk doet Bond zijn uiterste best om dat te verhinderen. Hierbij krijgt hij hulp van het sympathieke hoofd van de Turkse geheime dienst Bey (Armandáriz). Dit was overigens diens laatste rol voor Armandáriz zelfmoord pleegde omdat hij aan kanker leed. Zijn zoon, Pedro Armandáriz jr., speelde mee in de Bond film ‘Licence to Kill’.

Grappig is dat Gayson haar rol uit ‘Dr. No’ herhaalt, ze is hier de vrouw met wie Bond aan het ontspannen is als hij opgeroepen wordt voor zijn missie. Ook Bond-veteraan Gotell speelt mee, in deze film echter in een andere rol dan die van generaal Gogol in de laatste drie Bond-films met Roger Moore. Vaste krachten in de Connery-cyclus zijn Bernard Lee als M en Lois Maxwell als Moneypenny. Zij zorgen voor een verdere continuïteit in de serie.

Het is verfrissend om de film te kijken en niet allerlei megalomane schurken die de wereld willen vernietigen met buitenissige hulpjes tegen te komen. De vroege Bond-films hebben een “realistischer” grondslag, met een concreet plan. De actiescènes van ‘From Russia with Love’ zijn memorabel, vooral het cruciale gevecht in een rijdende trein tussen Bond en Grant. Acteur Robert Shaw ziet er ook uit alsof hij Bond een flink pak slaag kan geven en hun brute gevecht in de beperkte ruimte komt geloofwaardig over. Als Bond met Lenya wil afrekenen, blijkt zij een originele troef achter de hand (of liever gezegd in haar schoen) te hebben, tijdens hun confrontatie.

Het is allemaal bijzonder vermakelijk: Connery in topvorm, een aantrekkelijke tegenspeelster, leuke en gevaarlijke “bad guys” en goed gedoseerde actie. ‘From Russia with Love’ is een aanrader voor de liefhebbers van James Bond en een goed middel om twijfelaars over de streep te trekken, die alleen de laatste, mindere delen gezien hebben.

Hans Geurts

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 9 juli 1964