Get Born (2008)

Regie: Nicole Palo | 72 minuten | drama | Acteurs: Pierre Lognay, Fleur Lise Heuet, Eric Castex, Fabrice Murgia, Patrick Spadrille, Philippe Delsemme, Alain Leempoel, Maaike Neuville, Cecile Brohez   

Mooi gemaakte, kleine film van de Belgische regisseuse Nicole Palo waarin eenzaamheid en de zoektocht naar liefde centraal staat. Dat het allemaal niet zo eenvoudig is, wordt in de looptijd van 1 uur en 10 minuten wel duidelijk. Hoewel er niet al te veel gebeurt, blijft ‘Get Born’ toch de aandacht vasthouden door het naturelle spel van de cast.

Grégory (Pierre Lognay) is een flegmatieke jonge student, die zwelgt in zijn liefde voor zijn medestudente Liv (Fleur Lise Heuet) en zijn dagen vult met naar haar kijken, dagdromen en met zijn vrienden rondhangen. Liv op haar beurt ervaart de liefde voor het eerst en gaat volkomen op in de oudere Rus Ilia (Eric Castex), die een militaire achtergrond heeft. Ze heeft niet door dat hij haar helemaal niet goed behandelt en komt er pas laat achter dat haar leven niet zo rooskleurig is als ze zich had voorgesteld.

Palo weet het contrast tussen Grégory en Liv mooi weer te geven. Het zwijmelen van Grégory past wellicht nog beter bij een puberende tiener, maar omdat hij een nog praktisch onbeschreven blad is, blijft het geloofwaardig. Pierre Lognay zet de rol op gevoelige wijze neer, waardoor Grégory altijd sympathiek blijft, al zou je soms ongeduldig worden van zijn inertie. De eerste keer dat we hem zien, staat hij bovenop een gebouw van de universiteit en lijkt hij te overwegen om eraf te springen. Dat hij in de war is, moge duidelijk zijn: zijn studentenkamer is een puinzooi, hij verliest zichzelf urenlang in het maken van tekeningen en het staren naar Liv tijdens colleges en werkgroepen, zonder echt contact met haar te krijgen.

Liv is zelf ook verblind, maar dan door de hevige verliefdheid voor Ilia, die haar de eerste stappen op liefdesgebied laat zetten. Nadat ze door hem ontmaagd is, worden haar gevoel alleen nog maar sterker, terwijl hij – mede door andere omstandigheden – steeds meer zijn interesse in haar verliest.

Palo schreef zelf ook het scenario en houdt met haar regie scherp de dagelijkse beslommeringen van Grégory en Liv in het oog. Het bewolkte Brussel waar de film zich afspeelt, is een passend decor, want de straten en gebouwen zijn vaak grauw en groezelig.

Zowel Lognay als Heuet spelen hun rollen met overtuiging. Als kijker wil je Lognays Grégory een aantal keren een flinke schop onder zijn kont geven om hem eens op te laten schieten. Dat is ook een beetje het manco van de film: er gebeurt niet al te veel. Beide hoofdrolspelers – en de niet al te lange speelduur – zorgen ervoor dat het niet gaan vervelen, maar enig ongeduld kruipt hier en daar wel op. Ook vraag je je af of de twee wel echt bij elkaar zouden passen als ze bij elkaar komen. Een overbodige vraag wellicht, want ‘Get Born’ is allesbehalve een romantische komedie, waarin twee mensen voorbestemd zijn om samen verder te gaan. Het is Heuet die de fraaiste vertolking neerzet. Met name een cruciaal telefoongesprek dat Heuet voert en waarbij alleen haar kant van het gesprek getoond wordt, is sterk geacteerd en mooi gefilmd.

Hans Geurts

Waardering: 3.5

DVD-release: 4 februari 2014 (DVD-box Actes Belges)