Gracht (2013)

Regie: Joost de Jong, Nick Groeneveld, Jeroen Hoolmans, Michaël Koning | 4:23 minuten | korte film, animatie

‘Gracht’ speelt zich af in een Madurodam-achtige setting; iets wat lijkt op een modelversie van een stukje Amsterdam. ‘Gracht’ lijkt op het eerste gezicht gemaakt door middel van ouderwetse stop-motiontechniek, maar is in werkelijkheid 3D geanimeerd.

‘Gracht’ is erg Amsterdams: de omgeving, de mensen en de typische Amsterdamse harmonicamuziek. Een verhuisteam bestaande uit Harry en zijn zwaarlijvige zoon doen hun dagelijkse ding, maar deze dag verloopt nét iets anders dan anders.

Het korte filmpje is leuk om naar te kijken omdat het een herkenbaar soort mensen toont. De karakters zijn grappig vanwege hun stereotyperende kenmerken. Het animatiefilmpje zit vol met humoristische details, zoals het feit dat de verhuizers toch zeker een hele brug over moeten om de ingeladen spullen weer uit te laden, en een horloge dat koffietijd aangeeft.

‘Gracht’ is gemaakt door vier studenten van de HKU. Met hun afstudeerproject wonnen zij de animatieprijs  van de online competitie van het Nederlands Film Festival 2013, en gezien het vele werk dat overduidelijk in deze animatie is gestoken, lijkt dat ook niet meer dan verdiend.

Jolanda Lutz