Guardians of the Galaxy (2014)

Regie: James Gunn | 120 minuten | actie, avontuur, science fiction | Acteurs: Chris Pratt, Zoe Saldana, Vin Diesel, Bradley Cooper, Dave Bautista, Benicio Del Toro, John C. Reilly, Karen Gillan, Lee Pace, Laura Haddock, Djimon Hounsou, Michael Rooker, Glenn Close, Peter Serafinowicz, Ophelia Lovibond

Aan de populariteit van Marvel-films lijkt geen einde te komen. Nu alle bekende helden zoals Iron Man, Thor en Captain America allemaal hun eigen (succesvolle) filmreeks hebben lopen is het tijd om de minder bekende Marvel strips te verfilmen. Ant-Man en Dr. Strange staan ook in de planning maar er wordt afgetrapt met ‘Guardians of the Galaxy’.

Deze bende van intergalactische superhelden werd al in 1969 in het leven geroepen (nog voor Star Wars!) maar kreeg in 2008 een populaire reboot waar deze verfilming zich op richt. De trend van Marvel om minder bekende, doch interessante, regisseurs aan te stellen wordt voortgezet met regisseur James Gunn. Daarentegen is de cast met namen als Vin Diesel en Bradley Cooper wel van grote namen voorzien, ook al zijn deze te zien als respectievelijk een boomwezen met een beperkte vocabulaire en een heetgebakerde wasbeer.

Het enige wat Peter Quill (Chris Pratt) nog herinnert aan zijn aardse bestaan is een mixtape van klassieke popsongs die hij steevast opzet. Quill, alias Star-Lord (een weinig erkende bijnaam), is op een Indiana Jones-achtige expeditie om een mysterieuze bol op te sporen.
Tijdens zijn vondst wordt hij belaagd door de Kree, een buitenaards ras geleid door de fanatieke (non-Boyzone gerelateerde) Ronan The Accuser (Lee Pace).

Zijn nauwe ontsnapping wordt opgevolgd door een aanval van sluipmoordenaar Gamora (Zoe Saldana), die ook uit is op de bol. Premiejagers Rocket (Bradley Cooper) en Groot (Vin Diesel) zijn op Quill uit vanwege de prijs op zijn hoofd. Na tussenkomst van de politie belandt iedereen in de gevangenis. Hier wordt een deal gesloten om de beloning voor de bol te delen. Wanneer spierbundel Drax (Dave Bautista) zich aansluit bij deze eigenaardige figuren is de groep compleet. Nu moet het stel nog uit de zwaarbeveiligde gevangenis zien te ontsnappen.

Tussen de reboots en sequels van deze filmzomer in is het originele ‘Guardians of the Galaxy’ een heerlijk frisse wind. Alles aan de film straalt plezier uit en het is verdomd lastig om hier niet in mee te gaan. De excentrieke, nostalgische toon wordt perfect gecomplimenteerd door een soundtrack van popklassiekers. Maar je oren zijn niet de enige zintuigen die worden verwend, visueel gezien is ‘Guardians of the Galaxy’ ook een traktatie. Aliens in alle kleuren van de regenboog passeren de revue, er zijn vele prachtige sets en de veelvuldige actie is geweldig in beeld gebracht.

Wat ‘Guardians of the Galaxy’ werkelijk onderscheidt van de concurrentie is het enorme gehalte aan humor. Kijkers van ‘Parks and Recreation’ wisten het al langer maar de komische talenten van Chris Pratt zijn dik in orde. Samen met de onbesuisde acties van Rocket en Groot en de gortdroge opmerkingen van Drax is één ding zeker; lachen zal je!

Puntje van kritiek is het ontbreken van een goeie slechterik. We zien Thanos, één van de bekendste slechteriken in het Marvel universum, maar mondjesmaat in beeld en Ronan The Accuser weet nooit echt te overtuigen. Samen met het soms voorspelbare verhaalverloop is dit voor verbetering vatbaar.

Marvel heeft zichzelf wederom overtroffen met deze knotsgekke sci-fi die ongetwijfeld voor veel nieuwe fans van de comic zal zorgen. Mochten ze het hoge niveau kunnen vasthouden in het nu al aangekondigde vervolg, met enige aanpassingen daargelaten, dan zouden we hier zomaar met de ‘Star Wars’ van een nieuwe generatie te maken kunnen hebben!

Scott van der Winden

Waardering: 4

Bioscooprelease: 14 augustus 2014
DVD- en blu-ray-release: 17 december 2014