Hardcore Henry (2015)

Regie: Ilya Naishuller | 97 minuten | actie, avontuur, science fiction, thriller | Acteurs: Sharlto Copley, Danila Kozlovsky, Haley Bennett, Tim Roth, Andrei Dementiev, Svetlana Ustinova, Darya Charusha, Oleg Poddubnyy, Jack Hahn, Cyrus Arnold, Jake Karlen, Will Stewart, Ilya Naishuller

Producent en bekend regisseur Timur Bekmambetov (van onder andere ‘Nightwatch’ uit 2004,  ‘Wanted’ uit 2008 en ‘Abraham Lincoln: Vampire Hunter’ uit 2012) werd fan van Ilya Naishuller toen hij enkele videoclips van diens band Biting Elbows zag. Vooral de clip van het nummer ‘Bad Motherfucker’ (2013), geschoten vanuit het First Person Shooter-perspectief, maakte veel indruk op Bekmambetov. En dus gaf hij Naishuller de vrije hand om deze in het game-segment bekende truc los te laten op een speelfilm. Zie daar de geboorte van ‘Hardcore Henry’, een 90 minuten lange gamevideoclip waarin de kijker getrakteerd wordt op achtervolging na achtervolging en schietpartij na schietpartij. Veel blood and gore en met recht action packed. Niet bestemd voor de teerhartigen onder ons. Wees gewaarschuwd!

Het verhaal: Hoofdpersoon/cyborg Henry wordt wakker in een laboratorium waar zijn vrouw Estelle (Haley Bennett) hem een nieuwe onderarm en een nieuw onderbeen aanmeet. Juist op het moment dat een wetenschapper de geheugenloze Henry van een stem wil voorzien valt Akan (Danila Kozlovsky), de meedogenloze leider van een leger huurlingen, binnen. Hij komt niet op de koffie, want meteen vliegen de lijken in het rond. Er wordt niet op een druppeltje bloed meer of minder gekeken, waarom zou je ook?

Henry weet te ontsnappen, maar Akan kidnapt zijn vrouw. Aan onze stomme hoofdpersoon de taak om zijn vrouw uit handen van dit telekinetisch begaafde monster te bevrijden.  Henry wordt in zijn jacht op Akan bijgestaan door Uncle Jimmy, een leuke rol van de Zuid-Afrikaan Sharlto Copley (bekend van ‘District 9’, ‘Chappie’, ‘Maleficent’ en ‘Elysium’). Alle actie (parkour, klimmen, springen, rollen, bollen en wat dies meer zij) speelt zich af in Moskou. Het Russische aspect wordt negatief benadrukt door de stereotype bijrollen. Norse, gespierde mannen die slechts als opvulling dienen.

Origineel is ‘Hardcore Henry’ zeker te noemen, maar na een kwartier ben je het warrige FPS-perspectief eigenlijk al goed zat. Het is aan good old Sharlto te danken dat de film toch uitgezeten kan worden. Hij mag uitblinken in meerdere ‘avatars’ van personage Jimmy: een Britse soldaat, een punker en een overdadig gecamoufleerde huursoldaat. Bad guy Akan lijkt gemodelleerd naar Kurt Cobain. Meneer Kozlovsky weet hem echter weinig diepgang te geven. Logisch ook, want daarvoor is het script te eenduidig en te vlak. Met een Go Pro camera op je voorhoofd gemonteerd lekker in het rond schieten, dat is het hele eieren eten eigenlijk. Dus, waarschijnlijk zeer genietbaar voor gamelovers. Echte filmliefhebbers kunnen deze rollercoaster vol adrenaline beter links laten liggen. Eén ster voor originaliteit en één ster voor Mister Sharlto.

Regisseur Ilya Naishuller wordt de ‘next Quentin Tarantino’ genoemd. Diens oeuvre beslaat acht films tot nu toe. Dat geeft Ilya de kans om nog een paar films te oefenen om tot het ‘hoogste’ (Nirvana) te geraken….

Ruud Stift

Waardering: 2

Bioscooprelease: 21 april 2016
DVD-release: 23 augustus 2016