Haven (2004)

Regie: Marjoleine Boonstra | 70 minuten | documentaire

In het havengebied van Amsterdam waar vroeger duizenden mensen in ploegendiensten werkten, heerst nu vooral stilte. De meeste arbeiders zijn vertrokken, met de boten mee naar grotere havens als Rotterdam en Antwerpen. Toch is er nog altijd volop leven. Marjoleine Boonstra zwierf een tijdlang met haar camera door de havens en toont de vergane glorie van dit bijna vergeten stuk Amsterdam.

Boonstra (zij regisseerde tevens de docu ‘Bela, Bela’) maakte kennis met een bijzonder gezelschap mensen en stelt de kijker in ‘Haven’ aan hen voor. Deze bonte verzameling van mensen bestaat onder andere uit de schoonmaakster Hanna, een ondernemer met de naam Dirk, zwerfster Saskia en een kraanwerker Dennis. Ieder houdt op zijn manier van de haven, het water en de rust die er nu heerst. Op een heel open manier vertellen zij hun persoonlijke verhaal. De Engelse Hanna toont de kijker “haar” onderzeeër en ondernemer Dirk, hij was de eerste met een overdekte loods, vertelt over zijn gehandicapte schoonzus die af en toe de parkeerboom mag bedienen. Verhalen die soms iets te maken hebben met het leven op in de haven, maar vaak ook een relaas van iemands levensloop en huidige situatie zijn.

Met trage panorama shots weet Boonstra op een prachtige manier de nieuwe levendigheid in de haven, nadat de duisternis is ingevallen, weer te geven. Ze neemt ze de kijker mee in haar zoektocht langs de kades en op het water. De donkerte van de nacht geeft de beelden een soort magisch realisme. De werkelijkheid wordt naar eigen hand gezet en gestyleerd zodat deze boeiend blijft om naar te kijken. Gecombineerd met flarden viool en cho (Japans blaasinstrument) muziek van Merlijn Twaalfhoven en Naomi Sato heerlijk om zowel naar te kijken als te luisteren.

Janneke Robers

Waardering: 4

Bioscooprelease: 9 juni 2005