Jeff, Who Lives at Home (2011)

Regie: Jay Duplass, Mark Duplass | 80 minuten | komedie, drama | Acteurs: Jason Segel, Ed Helms, Susan Sarandon, Judy Greer, Rae Dawn Chong, Steve Zissis, Evan Ross, Benjamin Brant Bickham, Lee Nguyen, Tim J. Smith, Ernest James, David Kency, Raion Hill, Zac Cino, Lance E. Nichols, Carol Sutton, Joe Chrest, Katie Aselton, J.D. Evermore, John Neisler, Matt Malloy, Ian Hoch, Robert Larriviere, Jesse Moore, Scotty Whitehurst, Wally Crowder, Carol Jean Wells, Eddie Matthews, Jennifer Lafleur, Deneen Tyler, Randall Kamm

Regisseursduo Jay en Mark Duplass heeft een zwak voor buitenbeentjes. Correctie: zonderlinge buitenbeentjes. In ‘Cyrus’ draaide het om een volwassen zoon die zich door zijn moeder nog als kind liet behandelen en er alles aan deed om de nieuwe vlam van zijn ma tegen te werken. In ‘Jeff, Who Lives At Home’ draait het om het gelijkmatige titelpersonage dat ook nog bij z’n moeder woont.

Deze Jeff (gespeeld door Jason Segel) gaat z’n broer Pat (een rol van Ed Helms) helpen om erachter te komen of diens vrouw Linda (Judy Greer) hem bedriegt. De broers zijn elkaars tegenpolen. Jeff is een lui uitgevallen goedzak die zijn leventje wel best vindt. Pat daarentegen is een workaholic die middenin een midlifecrisis zit. Om uit te zoeken of Linda vreemd gaat, moeten de twee detectivewerk verrichten. Dat brengt ze dichterbij elkaar.

‘Jeff, Who Lives at Home’ is een charmante, ietwat vreemde dramedy (tragikomedie) die het niet van het flinterdunne verhaal moet hebben, maar van de wisselwerking tussen de acteurs. Segel (gaf in het verleden al veel diepgang mee aan een in principe eendimensionaal personage in ‘Forgetting Sarah Marshall’) en Helms (briljant in ‘Cedar Rapids’) laten zien dat ze ook een meer dramatische invulling aan personages kunnen geven dan je van hun televisiewerk gewend bent. (Segel werd bekend door tv-serie ‘How I Met Your Mother’ en Helms verwierf faam dankzij zijn deelname aan ‘The Office US’.) Susan Sarandon en Judy Greer weten ook een goede balans tussen humor en ernst te vinden. Het acteerwerk is prima.

De regie is ook dik in orde, maar verwacht geen gemakkelijke grappen. De gebroeders Duplass kiezen niet voor de eenvoudige weg. Er worden geen grappen gemaakt over de dertiger die in de kelder van z’n moeder woont en ook de gesjeesde zakenman met midlifecrisis wordt (behoorlijk) gespaard. De interactie – of het gebrek eraan – tussen mensen zorgt voor schurende humor. De kracht van deze film ligt in het acteerwerk en dat de ‘quirkiness’ van de personages bijna voor lief wordt genomen. Dat was in het ingetogen ‘Cyrus’ ook zo.

De gebroeders Duplass hebben opnieuw een bijzondere indiefilm ingeblikt die weet te ontroeren, verbazen en verrassen. Na afloop lig je niet met traanogen van het lachen op de bank en ook de zakdoekjes kunnen thuisblijven. Dit is geen echte komedie en geen echte dramafilm. Wat ‘‘Jeff, Who Lives at Home’ wel is, is een bijzondere film.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

DVD-release: 19 september 2012