K3 Dierenhotel (2014)

Regie: Bart van Leemputten | 90 minuten | familie | Acteurs: Karen Damen, Josje Huisman, Kristel Verbeke, Winston Post, Jacques Vermeire, Dries van Hegen, Albert Verlinde, Daisy Thys, Metta Gramberg, Philippe Geubels, Maarten Bosmans

Wat vinden kleuters naast de liedjes en dansjes van K3 leuk? Dieren natuurlijk! Combineer de twee en je hebt goud in handen, moet Studio 100 gedacht hebben. Maar helaas blijkt dat niet zo eenvoudig. ‘K3 Dierenhotel’ – het vijfde bioscoopavontuur al weer – is een aaneenschakeling van tenenkrommende momenten, waarin zoveel knipogen naar meekijkende volwassenen zitten, dat je je af kunt vragen of de film wel voor kinderen bestemd is. En op dat liedje en dansje (eentje maar!) moeten ze ook nog eens anderhalf uur wachten!

De film begint als Josje Donder en Bliksem, twee enorme honden, uitlaat. Als er een busje van de slager voorbij rijdt, die al snel een lading worsten dreigt te verliezen, slaan de beesten op hol, maar Josje laat natuurlijk niet los, al wordt ze meters op haar buik meegesleept. Pas wanneer ze tegen een aantal prullenbakken opbotst, komt ze tot stilstand. Bovenbuurman Bas (Winston Post, die diezelfde rol speelt in tv-serie “Hallo K3”) is nogal onder de indruk van Josjes dierenliefde en vraagt of ze hem kan komen helpen in het dierenhotel dat hij nét van zijn achter- of oudtante heeft geërfd. Een paar dagen alleen met de knappe Bas en lieve “diertjes”, daar heeft Josje wel oren naar. Jammer genoeg voor haar komt ook Karen achter het plan en die biedt zichzelf aan om ook te helpen.

Ondertussen is Kristel wel toe aan een paar daagjes beautyfarm. Ze vertrekken tegelijk, maar dan blijken de navigatiesystemen van de K3-dames verwisseld te zijn. Zo komt Kristel aan bij Bas’ dierenhotel en Josje en Karen arriveren bij de beautyfarm. Als Karen met piccolo Danni praat, heeft ze al gauw door wat er aan de hand is en ze wil snel de fout rechtzetten. Maar omdat Danni, die hoteldebotel is van Karen, haar vertelt dat Brad Pitt ook in de beautyfarm komt logeren, besluit ze toch te blijven. Wél moet ze dan – met hulp van Danni – Josje in de waan laten dat de beautyfarm eigenlijk het dierenhotel van Bas is en dat blijkt net zo moeilijk als het klinkt.

Kristel en Bas groeien ondertussen dichter naar elkaar, maar daar moet Kristel wel heel wat voor over hebben. Er is bijna geen scène waarin ze geen nat pak haalt of onder de modder komt te zitten. En dan is er ook nog de doortrapte zakenman, die al jaren aast op de grond waar het dierenhotel gevestigd is. Hij wil er een groot winkelcentrum bouwen. Als blijkt dat Bas niet van plan is het hotel aan hem te verkopen, zoekt hij een alternatieve methode. K3 moet alles op alles zetten om het hotel én de schattige bewoners te redden.

Het verhaal ontbeert elke logica en de humor in ‘K3 Dierenhotel’ is flauw en voorspelbaar. Veel van de komisch bedoelde situaties komen voort uit de mislukkende uitvindingen van buurman Marcel, die onder andere een kruimelboef uitvindt, een massage-apparaat en een melkmachine voor de koeien (die goddank alleen op hemzelf wordt uitgeprobeerd in wat één van de dieptepunten van de film is, zodat het geijkte ‘no animals were harmed in this movie’ van toepassing mag blijven). Het geflirt van de dames met Bas en de toespelingen van Danni op Karen werken op de zenuwen en gaan vast aan het jeugdige publiek voorbij. En dat op het laatst toch Brad Pitt (althans, een redelijke look-a-like) komt opdagen: die grap zal echt aan de kids uitgelegd moeten worden. Wat ook niet helpt is de opzettelijk trage manier van praten van Philippe Geubels (in de rol van Danni), bloedirritant! ‘K3 Dierenhotel’ duurt veel te lang. Elke andere K3 film is een beter alternatief.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 12 februari 2014
DVD-release: 11 juni 2014