Linewatch (2008)

Regie: Kevin Bray | 85 minuten | actie, drama | Acteurs: Cuba Gooding Jr., Omari Hardwick, Sharon Leal, Evan Ross, Dean Norris, Chris Browning, AMG, Dan Burkarth, Omar Paz Trujillo, Josh Coffman, Bryan Lane, Luce Rains, William Sterchi, Dave Colon, Genia Michaela, Francisco A. Fernandez, Jesus Jr., Fredrick Lopez, Angelique Midthunder, Brian Reece, Jimmie Romero, Malieek Straughter, Z. Ray Wakeman, Daniel J Gonzales

Cuba Gooding Jr. Een beetje filmliefhebber heeft wel een mening over deze acteur. Naast ijzersterke rollen in al evenzo goede films als ‘A Few Good Men’ en ‘Jerry Maguire’ heeft hij zijn naam verbonden aan een behoorlijke rij miskleunen, waardoor hij flink aan populariteit heeft ingeboet. Na het abominabele ‘Daddy Day Camp’ lijkt de acteur zijn dieptepunt te hebben bereikt en klimt hij – zij het voorzichtig – weer uit het dal. Hoewel veel van zijn films nog steeds de bioscopen niet halen, zijn bijrol in ‘American Gangster’ niet meegerekend, lijkt hij inmiddels weer betere keuzes te maken. ‘Linewatch’ is zo’n film, een combinatie van drama en actie, met de nadruk op het verhaal, niet op de rondvliegende kogels.

De film draait om een grenswachter Mike Dixon (Cuba Gooding Jr.), die samen met zijn collega een busje met negen lijken ontdekt: vluchtelingen, die met valse paspoorten een nieuw leven in New Mexico op wilden bouwen. Dixon bijt zich in de zaak vast en is vastbesloten de voor de dood van deze stakkers verantwoordelijke persoon op te sporen. Wanneer zijn partner levensgevaarlijk gewond raakt, is dit voor Dixon nog meer reden om de “coyote” (iemand die illegale immigranten helpt over de grens te komen) te vinden. Bij dit schietincident wordt Mike echter geconfronteerd met zijn verleden, want hij herkent een van zijn oude vrienden en deze heeft hem op zijn beurt ook herkend. Voor Mike een carrière bij de grenspolitie begon was hij namelijk lid van een gevaarlijke bende in Los Angeles. De gangsters weten hun voormalige vriend voor hun karretje te spannen en omdat Mike’s gezin door hen bedreigd wordt, zit er voor hem niets anders op mee te werken aan hun plan een lading drugs over de grens te smokkelen.

Hoe cliché dit alles ook mag klinken, Gooding Jr. weet van Mike Dixon een realistisch personage te maken, met wie je meeleeft en voor wie je sympathie op kunt brengen. Het is goed voor te stellen dat hij er in geslaagd is zijn gewelddadige verleden te ontsnappen en een nieuw en relatief veilig leven op te bouwen. Zijn woede als blijkt dat zijn bedenkelijke verleden hem weer in heeft gehaald en het leven van zijn vrouw en kind op het spel staat, is overtuigend gespeeld. Ook de rest van de cast acteert naar behoren, met als opvallende uitschieter de huidige leider van de gangsters, Kimo (Omari Hardwick).

Wat naast het acteerwerk opvalt, is dat het scenario prima in elkaar zit, ook al bevat het geen vernieuwende elementen. De dialogen zijn ook beter dan je in een film als deze mag verwachten, deze komen natuurlijk over. De dilemma’s waarvoor Mike staat zijn natuurlijk uitgekauwd, maar regisseur Kevin Bray (‘Walking Tall’) weet van het geheel toch een aangenaam eindproduct te maken. Tevens legt Bray een talent voor prachtige composities en mooie beelden aan den dag, ongetwijfeld geïnspireerd door de aan deze film meewerkende cinematograaf Paul M. Sommers, die hij kent van hun gezamenlijke werk aan “Cold Case” en het natuurschoon dat de omgeving waar de film opgenomen werd (New Mexico). ‘Linewatch’ is niet het beste dat het genre, noch Cuba Gooding Jr. te bieden heeft, maar zeker de moeite waard om te kijken.

Monica Meijer