Machine Gun Preacher (2011)

Regie: Marc Forster | 124 minuten | actie, biografie, misdaad, drama | Acteurs: Gerard Butler, Michelle Monaghan, Kathy Baker, Michael Shannon, Madeline Carroll, Souleymane Sy Savane, Grant R. Krause, Reavis Graham, Peter Carey, Barbara Coven, Misty Mills, Nicole Michele Sobchack, Sidi Henderson, Mike Litaker, Judy Stepanian, Peter Tocco, Inga R. Wilson, Bruce Bennett, Brett Wagner, Ava Schroeder, Sean Patrick Leonard

Een predikant die gespecialiseerd is in het gebruik van machinegeweren en ander grof geschut, het is op zijn zachtst gezegd een aparte combinatie. Toch is de film ‘Machine Gun Preacher’ helemaal geen fictie maar gebaseerd op een indrukwekkend waar gebeurd verhaal. En op het moment van schrijven ontwikkelt deze geschiedenis zich nog steeds. ‘Machine Gun Preacher’ vertelt over het leven van de Amerikaan Sam Childers. Opgegroeid in de staat Pennsylvania in een milieu dat overheerst werd door drugs en geweld, wees niets er in zijn jeugdige jaren op dat Sam tot een vredesstrijder in Afrika zou uitgroeien.

Toch is dit precies wat er uiteindelijk gebeurd is. Na voor de zoveelste keer in de gevangenis terecht te zijn gekomen, besluit Sam (gespeeld door Gerard Butler) dat het zo niet langer kan. Gesteund door zijn vrouw Lynn (Michelle Monaghan), die de jaren dat Sam achter de tralies zat gebruikte om het geloof terug te vinden, keert ook Sam zich tot God om zijn leven weer op orde te krijgen. Nadat hij via de kerk op de hoogte wordt gebracht van een project in Uganda trekt Sam al snel naar Afrika. Eenmaal aangekomen maakt hij kennis met de verschrikkelijke oorlog die in het zuiden van buurland Soedan woedt. Sam is aangegrepen door de ellende die de kinderen daar moeten doorstaan en vindt een nieuw doel in zijn leven. Ten koste van alles moeten de kinderen beschermd worden tegen de gruwelen die in deze regio plaatsvinden.

En zo is de Machine Gun Preacher in de vorm van Sam geboren. De gelijknamige film vertelt het mooie levensverhaal van Sam en zijn schier onmogelijke poging om een bijdrage aan de vrede in Afrika te leveren. Verwacht geen pure actiethriller – zoals de titel wellicht doet vermoeden. Een betere omschrijving van ‘Machine Gun Preacher’ is een oorlogsdrama, met kenmerken van een actiefilm in de vorm van enkele gewelddadige actiescènes waarin Sam zijn bijnaam eer aandoet. Toch ligt de focus van regisseur Marc Foster (bekend van onder andere ‘Quantum of Solace’) veel meer op het werk dat Sam in Afrika probeert te verrichten. Hij sticht een weeshuis voor de kinderen en ondervindt hierbij vele problemen. Het is moeilijk om geen sympathie voor deze strijd op te brengen. De ellende van de kinderen wordt door ‘Machine Gun Preacher’ bij vlagen pijnlijk in beeld gebracht waardoor je hoopt dat Sam slaagt in zijn missie, ook al is Sam gezien zijn vele karakterwisselingen niet het meest aardige personage. Waar hij de film als brute crimineel binnenkomt, verandert hij vrij rap in een zeer sympathiek karakter, om naar het eind toe toch weer het beest in hem te zien opkomen. Nee, de echte goedheid zit in het personage van de lieve Lynn, die helaas – en zeker naar het einde toe – wat te veel in de schaduw van Sams strijd komt te staan.

Daar waar de plot wel degelijk interessant is, is de uitwerking helaas wat minder sterk. Gebeurtenissen in ‘Machine Gun Preacher’ volgen elkaar vaak in een te hoog tempo op. Zo is Sam van het ene op het andere moment getransformeerd van een crimineel in de goedheid zelve, om vervolgens ook weer binnen een mum van tijd terug bij af te zijn. Ook worden de meest radicale beslissingen nogal gemakkelijk genomen, voor je het weet is Sam bekeerd (nog geen tien tellen daarvoor beweerde hij nog dat God hem gestolen kon worden) en binnen luttele seconden besluit hij naar Afrika te gaan. Gewoon omdat het kan, lijkt het motto te zijn. Ook vervalt de film naarmate deze vordert te veel in een herhaling van zetten. Toch is ‘Machine Gun Preacher’ een prima film, die ondanks zijn gebreken (waaronder de wat te lange speelduur ook genoemd mag worden) toch een aardige kijk geeft op de gruwelen die helaas nog steeds op veel plekken in Afrika plaatsvinden. Een mooi eerbetoon aan het werk van Sam Childers.

Martijn Scheepers

‘Machine Gun Preacher’ verschijnt woensdag 19 september 2012 op DVD en blu-ray.