Meet the Robinsons (2007)

Regie: Stephen J. Anderson | 102 minuten | animatie, komedie, avontuur, familie, science fiction | Originele stemmencast: Angela Basset, Daniel Hansen, Jordan Fry, Matthew Josten, John H. H. Ford, Dara McGarry, Tom Kenny, Laurie Metcalf, Don Hall, Paul Butcher, Tracey Miller-Zarneke, Wesley Singerman, Jessie Flower, Stephen J. Anderson, Ethan Sandler, Harland Williams, Kelly Hoover, Adam West, Nicole Sullivan, Aurian Redson, Joseph Mateo, Tom Selleck, Joe Whyte, Nathan Greno

Lewis (Daniel Hansen, Jordan Fry) is door zijn moeder als baby te vondeling gelegd bij een weeshuis. Directrice Mildred (Angela Bassett) regelt voor hem vele gesprekken met echtparen die hem willen adopteren, maar er gaat altijd iets mis. Na de 124e keer besluit Lewis dat het genoeg is. Hij wil geen enkele illusie meer koesteren dat hij ooit deel zal uit maken van een gezin en dus ook geen gesprekken meer voeren met mogelijke adoptieouders. Bovendien is hij al bijna dertien jaar oud, waarna zijn kansen vrijwel nihil zullen zijn. Hij vindt een machine uit waarmee hij zijn herinneringen, ook de allervroegste, op een scherm kan laten verschijnen en hoopt op die manier zijn moeder terug te vinden. De machine is net op tijd klaar voor de wedstrijd waar kinderen hun uitvindingen kunnen showen. Daar wordt hij aangesproken door een jongen die Wilbur Robinson (Wesley Singerman) heet. Hij beweert van de tijdpolitie te zijn en de schurk ‘Bowler Hat Guy’ (Stephen J. Anderson) op de hielen te zitten die in een tijdmachine rondreist en snode plannen koestert. De wedstrijd wordt een ramp en Lewis reist met Wilbur mee naar de toekomst waar hij kennismaakt met diens familie. Na wat aanloopprobemen voelt hij zich bij hen thuis en ze besluiten om hem te adopteren. Iedereen blij, tot het kapsel van Lewis onder zijn hoofddeksel tevoorschijn komt en ze zonder verdere uitleg van hun voornemen afzien. Dit is meer dan Lewis kan verdragen en hij besluit met Bowler Hat Guy en diens hoed ‘Doris’ te gaan samenwerken.

Het is jammer dat de film zo traag op gang komt. Dit komt vooral doordat er in het begin veel op zichzelf staande gebeurtenissen plaatsvinden die ook nog eens niet echt spannend of leuk zijn. Pas halverwege stuitert het verhaal niet langer alle kanten op en komt er meer duidelijkheid. Dan krijgen de personages iets meer reliëf en volgt een leuk spel met tijdsdimensies, zoals in de ‘Back to the Future’ films. De vormgeving is oogstrelend, wat natuurlijk ook verwacht mag worden, en de referenties aan meerdere science fiction films, maar ook eentje aan ‘The Godfather’ (1972), is erg leuk gedaan. Maar over het geheel genomen is het aan de magere kant.

‘Meet the Robinsons’ kent leuke momenten, maar is vooral in het eerste deel te warrig. Erger is dat er weinig te lachen valt en weinig spannends te beleven. Kortom wel aardig en ook wel mooi, maar zeker geen verplichte kost.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 10 oktober 2007