Miss Pettigrew’s Finest Hour – Miss Pettigrew Lives for a Day (2008)

Regie: Bharat Nalluri | 92 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Frances McDormand, Amy Adams, Ciarán Hinds, Lee Pace, Tom Payne, Mark Strong, Shirley Henderson, Christina Cole, Sarah Kants, Matt Ryan, Clare Clifford, Stephanie Cole, Beatie Edney, Mo Zinal, David Alexander, Sally Leonard, Katy Murphy, Tim Potter

‘Miss Pettigrew’s Finest Hour’ (ook wel bekend onder de titel ‘Miss Pettigrew Lives For A Day’) had eigenlijk al begin jaren 40 van de vorige eeuw verfilmd mogen worden, als het had gelegen aan schrijfster Winifred Watson, die het boek schreef waarop de film gebaseerd is. In 1939 kocht Universal de filmrechten, en voorbereidingen voor een musicalfilm waren in volle gang toen het bombardement op Pearl Harbor roet in het eten gooide. In de jaren 50 hernieuwde Universal de rechten, maar begin 21e eeuw kwam de verfilming pas echt van de grond toen producer Stephen Garrett wel wat zag in het verhaal en de film voor Focus Features (een dochteronderneming van Universal) produceerde.

In deze schitterende film, die zich afspeelt vlak voor de Tweede Wereldoorlog, speelt Frances McDormand de rol van Miss Guinevere Pettigrew, een gouvernante op leeftijd die haar beroep niet bepaald meester is, want keer op keer wordt ze ontslagen. Ook nu weer, aan het begin van de film. Miss Pettigrew zit helemaal aan de grond als haar ter oren komt dat ene mevrouw Lafosse op zoek is naar een gouvernante. Miss Pettigrew trekt de stoute schoenen aan en belt aan bij de, naar nu blijkt, nog zeer jonge Delysia Lafosse (Amy Adams) die op haar beurt denkt dat Miss Pettigrew voor de functie van social secretary komt. Delysia zet haar meteen aan het werk en vraagt haar of zij Philip even uit bed wil gaan halen. Miss Pettigrew is geschokt als blijkt dat de persoon die ze in bed aantreft geen kind van Delysia is, maar één van haar (spiernaakte) minnaars! Delysia schakelt Miss Pettigrew gedurende de hele verdere dag in als haar social secretary, waarbij zij één dag wordt meegesleurd in het wervelende wereldje van Delysia, waar minnaars, fashion, felbegeerde musicalrollen, en cocktailparties allemaal aan de orde van de dag zijn.

In ‘Miss Pettigrew’s Finest Hour’ slaagt men er met glans in om een sprankelende vooroorlogse glitter- en glamourwereld neer te zetten. Zowel Frances McDormand als Amy Adams (wiens rol als naïef, giechelend meisje erg doet denken aan die van het tot leven gebrachte tekenfilmfiguurtje Giselle in ‘Enchanted’, 2007) zetten hun rollen met verve neer, hoewel Miss Pettigrew een ietwat vaag personage blijft, omdat we zo weinig over haar achtergrond te weten komen. Andere noemenswaardige rollen zijn die van Ciarán Hinds als lingerieontwerper Joe, die een oogje heeft op de door zijn verloofde Edythe (een leuke rol van Shirley Henderson) gemetamorfoosde Miss Pettigrew, die de vodden die ze aan het begin van de film droeg omgeruild heeft voor een elegantere outfit. Delysia’s minnaars worden gespeeld door Mark Strong (als louche nachtclubeigenaar Nick), Tom Payne (als de erg jonge Philip, de rijke zoon van een machtige musicalproducent die nu zelf een productie op touw wil zetten) en Lee Pace (als Michael, een arme pianist en de ware liefde van Delysia).

Minpuntje aan deze verder erg fijne film is de oppervlakkigheid. Enerzijds past die goed bij het luchtige verhaal, anderzijds wordt wel heel rap voorbijgegaan aan het even snel aangestipte thema van de op handen zijnde oorlog en hoe de jonge mensen in Delysia’s wereldje er geen idee van hebben hoe dit hun leven zal gaan veranderen; in tegenstelling tot de wat oudere Miss Pettigrew en Joe, die al een oorlog achter de rug hebben.

De tagline van ‘Miss Pettigrew’s Finest Hour’ is ‘Every woman has her romantic day’ en wij krijgen in deze wervelende, vlotte film dé dag te zien waarop het leven van Miss Pettigrew voorgoed verandert. Vreemd en een tikje ongeloofwaardig is het wel dat alles wat we in de film te zien krijgen zich allemaal binnen slechts één enkele dag afspeelt: liefdesrelaties worden verbroken, nieuwe liefdes bloeien op, er worden belangrijke carrièremoves gemaakt en vriendschappen voor het leven gesloten.

Maar de kleine minpuntjes die er zijn worden ‘Miss Pettigrew’s Finest Hour’ snel vergeven, want het is een heerlijke, romantische film, die overigens waarschijnlijk wel meer bij een vrouwelijk dan bij een mannelijk publiek in de smaak zal vallen.

Franka Kersten