Mission: Impossible (1996)

Regie: Brian De Palma | 110 minuten | actie, thriller, avontuur | Acteurs: Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Henry Czerny, Jean Reno, Ving Rhames, Kirstin Scott Thomas, Vanessa Redgrave, Dale Dye, Marcel Iures, Ion Caramitru, Ingeborga Dapkunaite, Rolf Saxon, Karel Dobry, Andreas Wisniewski, Rudolf Pechan, Gaston Subert, Tony Vogel, Laura Brook, Morgan Deare, Emilio Estevez

Naast een groot budget voor de film zelf, is er ook weinig kosten bespaard op de reclame voor deze eerste ‘Mission: Impossible’ verfilming. U2’s Larry Mullen en Adam Clayton hebben het bekende muziekstuk onder handen genomen en er een top 40 hit mee gescoord. De pakkende song en clip zorgde voor een opleving en hoge verwachting van de film. Gelukkig stelde ‘Mission: Impossible’ niet teleur in de verwachting van James Bond achtige stunts en gadgets.

Tom Cruise speelt de nadrukkelijke hoofdrol als Ethan Hunt die wat hem betreft jammer genoeg toch hier en daar hulp nodig heeft van een paar extra teamleden. De comic relief rollen zijn weggelegd voor de zwaargebouwde Ving Rhames die geheel tegen de verwachtingen in een computerexpert speelt en Jean Reno als een egoïstische, maar uitstekende piloot. Dit laatste blijkt overigens vooral tegen het einde van de film waar stuntmensen en de computeranimatoren hun handen vol aan hebben gehad.

De bekendste scène uit ‘Mission: Impossible’ is de onmogelijke inbraak in het CIA hoofdkantoor waar het probleem ligt in het feit dat er geen enkele druk op de vloer mag worden uitgeoefend. Cruise hangt daar aan een enkele draad om zijn middel slechts enkele centimeters boven de grond. Om niet telkens met zijn hoofd tegen de grond te vallen heeft hij lichtelijk vals gespeeld door zijn schoenen te verzwaren met munten. Hij kan dus echt alles kopen met geld: zelfs evenwicht.

Brian De Palma heeft zijn grote toppers gehaald met maffiaverhalen als de klassiekers ‘Scarface’ en ‘The Untouchables’, maar met ‘Mission: Impossible’ waagt hij zich aan groots opgezette acties met gloednieuwe technische snufjes en spanning door sensatie. Alhoewel dat bijna lijnrecht tegenover zijn eerdere ervaring staat, weet hij zich prima te redden in deze wereld van spionage, strakke actie en onwerkelijke helden.

De spectaculaire actie mag dan enorm ongeloofwaardig zijn, maar het is zeker de moeite waard om deze film tot het einde uit te zien. Naast het onderhoudende middenstuk waarin wordt gevist met Tom Cruise als dobber is het einde van de film een toppunt van snelheid en waanzinnige toeren bovenop een TGV. Een erg geslaagde actiefilm met een meer dan degelijk verhaal waarbij de plotwendingen je om de oren slingeren.

Roland Torenbeek

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 18 juli 1996