Money Monster (2016)

Regie: Jodie Foster | 95 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connell, Dominic West, Caitriona Balfe, Giancarlo Esposito, Christopher Denham, Lenny Venito, Chris Bauer, Dennis Boutsikaris, Emily Meade, Condola Rashad, Aaron Yoo, Carsey Walker Jr., Grant Rosenmeyer, Jim Warden, Joseph D. Reitman, Olivia Luccardi

In deze onevenwichtige thriller van Jodie Foster heeft George Clooney als TV-presentator Lee Gates een zware werkdag wanneer zijn programma ‘Money Monster’ gekaapt wordt door een labiele man met een pistool (Jack O’Connell). Zijn producente Patty Fenn (Julia Roberts) zit slechts meters bij hen vandaan en besluit het geheel in goede banen te leiden – of dat nu gaat om het kalmeren van Lee of het kiezen van de beste camerahoeken.

In het financiële televisieprogramma ‘Money Monster’ presenteert de narcistische Lee Gates het laatste nieuws en de beste tips over de beurs. Clooney zet de man zo onaangenaam neer dat het erg prettig is dat Kyle Budwell (O’Connell) zo snel ten tonele verschijnt met zijn pistool om het geneuzel te onderbreken. Hij doet Gates een bomgordel om, waardoor plots alle medewerkers in de studio in gevaar zijn. Budwell blijkt een gedupeerde investeerder te zijn, die op aanraden van Gates al zijn spaargeld in aandelen van Ibis Clear Capital had gestoken. Het bedrijf kelderde echter met achthonderd miljoen dollar in één dag vanwege een computerfout. Budwell gelooft deze verklaring niet en eist van het ‘Money Monster’-team dat ze ter plekke uitzoeken wat het echte verhaal is. Ibis-woordvoerder Diane Lester (Caitriona Balfe) komt hierdoor in een benarde situatie terecht, want haar baas bevindt zich toevallig net als de gijzeling begint onbereikbaar in een vliegtuig.

‘Money Monster’ is de vierde speelfilm die Foster regisseert, en het ziet er niet naar uit dat dit Hollywoodvehikel haar het daverende succes zal opleveren dat tot nu toe uitbleef. Een van de redenen hiervoor kan worden herleid tot Fosters nadruk op de persoonlijke ontwikkeling van Lee Gates. Haar hoofdrolspeler wordt zwaar gestraft voor zijn arrogantie en moet smeken voor zijn leven. Maar om deze ontwikkeling kracht bij te zetten tekent ze hem aanvankelijk wel erg karikaturaal af; Gates opent als het oppervlakkigste mannetje dat ooit leeghoofdige dansjes heeft gedaan in een TV-programma. Hij is, kortom, niet bijster realistisch, en of hij wel of niet van zijn explosieve vestje afkomt wordt daardoor onbedoeld bijzaak. Veel amusanter zijn Roberts en de bijrollen, die helaas erg weinig beeldtijd mogen ontvangen. Giancarlo “Los Pollos Hermanos” Esposito mag voor slechts een paar minuten komen opdraven als politiebaas Powell, en Dominic West schittert in afwezigheid als Ibis-CEO Walt Camby. Ook Christopher Denham vermaakt vluchtig als producent en manusje-van-alles Ron Sprecher.

Het gegeven van het gijzelen van een ijdel showmannetje en zijn team kan twee kanten opgaan: een thriller of een komedie. Het lijkt erop dat Foster niet kon kiezen, en het resultaat is een thriller met een teveel aan comic relief om echt op je zenuwen te werken. Daarbij komt dat de opzet en sommige personages niet allemaal even goed geschreven zijn – Budwells cliché speech over de grote jongens van Wall Street die over de rug van de gewone man hun geld verdienen is te makkelijk en te droog om te slikken. Hoewel ‘Money Monster’ zeker zijn leuke momenten heeft en zich na de grove opening herpakt tot een beter niveau, blijven er te veel kansen liggen.

Maaike Tol

Waardering: 2

Bioscooprelease: 12 mei 2016
VOD-release: 5 oktober 2016
DVD- en blu-ray-release: 5 oktober 2016