Nieuwe tieten (2013)

Regie: Sacha Polak | 67 minuten | documentaire

Je tieten of je leven. Dat is heel zwart-wit het vraagstuk waar veel vrouwen tegenwoordig mee te maken krijgen. In haar autobiografische documentaire ‘Nieuwe tieten’ geeft filmmaker Sacha Polak (‘Hemel’, 2011; One Night Stand-film ‘Onder de tafel’, 2008) op een heel natuurlijke wijze een inzicht in alles wat te maken heeft met dit uiterst intieme dilemma. Met deze documentaire stelt ze zich letterlijk en figuurlijk bloot aan de kijker, dit levert uiteindelijk een leerzame maar vooral ook meeslepende film op.

Nog niet eens 30 en ze wordt al geconfronteerd met de dood, een test in het ziekenhuis wijst uit dat Sacha Polak drager is van het BRCA-gen. Dit betekent dat de kans op borstkanker in de komende jaren een stuk groter is dan bij de ‘gemiddelde’ vrouw. Het preventief laten verwijderen van de borsten is op dit moment de meest betrouwbare oplossing om borstkanker te voorkomen. Maar deze beslissing is niet makkelijk, want tegenover het voorkomen van een eventuele vorm van borstkanker staat de verminking van het eigen lichaam.

Als kijker word je meegenomen in het proces dat plaats vindt na de constatering van het BRCA-gen. Sacha Polak schuwt daarbij niet het tonen van de meest persoonlijke momenten, dit zorgt ervoor dat er een duidelijk beeld ontstaat wat betreft het zware dilemma. Maar het is niet allemaal kommer en kwel, door de nuchtere blik van bijvoorbeeld vriend Rutger valt er soms zelfs ook nog wat te lachen.

Met de documentaire ‘Nieuwe tieten’ brengt Sacha Polak heel mooi een actueel probleem in beeld. Naast het feit dat dit hele nuttige informatie kan zijn voor vrouwen in dezelfde situatie, lijkt het voor iedereen goed om op de hoogte zijn van de sores waar deze vrouwen mee moeten dealen. ‘Nieuwe tieten’ is daarom een informatieve, meeslepende maar bovenal mooie documentaire.

Robin Zwaan

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 3 oktober 2013