Nightcrawler (2014)

Regie: Dan Gilroy | 117 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Jake Gyllenhaal, Michael Papajohn, Marco Rodríguez, Bill Paxton, James Huang, Kent Shocknek, Pat Harvey, Sharon Tay, Rick Garcia, Leah Fredkin, Bill Seward, Jonny Coyne, Nick Chacon, Rene Russo, Riz Ahmed, Michael Hyatt, Price Carson

De term ‘Nightcrawler’ kent meerdere betekenissen. In dit geval is het niet de nieuwste X-men spin-off film of een reuze interessante film over regenwormen. Het duidt hier op de “journalisten” die lokale nieuwsstations, van Los Angeles in dit geval, beeld aanleveren van nieuwswaardige gebeurtenissen die zich ’s nachts afspelen.

Dit prikkelende onderwerp wordt onder handen genomen door Dan Gilroy, een ervaren scenarioschrijver die met ‘Nightcrawler’ zijn regiedebuut maakt. Naast Gilroys echtgenote Rene Russo zien we hoofdrolspeler Jake Gyllenhaal, die ruim negen kilo afviel om zo zijn personage beter tot leven te brengen. Wie zei dat method acting dood is?

Schooierig is waarschijnlijk de beste omschrijving voor Lou Bloom (Jake Gyllenhaal). De straten van Los Angeles zijn hem niet goed gezind en hij probeert met de verkoop van gestolen bouwmaterialen rond te komen. Totdat Lou getuige is van een naar verkeersongeluk en hij kennismaakt met het fenomeen van de nachtelijke freelance videojournalistiek…

Zijn nieuwe levensdoel wordt hem duidelijk; zo succesvol mogelijk worden in deze niche. Na wat opstartproblemen begint Lou zijn talent te ontdekken. Hij heeft zelfs al gauw een assistent in dienst en een vast contactpersoon bij een lokaal nieuwsstation. Maar geld en succes werken verslavend en de morele grenzen van Lou reiken steeds verder.

Net zoals in films als ‘Collateral’ en ‘Drive’ is nachtelijk Los Angeles een volwaardig personage in ‘Nightcrawler’. The City of Angels wordt prachtig in beeld gebracht en levert een onmisbare bijdrage aan de sfeer van de film. De vorm van riooljournalistiek die wordt belicht in de film is vaak tenenkrommend. Gewapend met een politiescanner en een camera blijft Gyllenhaals personage Lou Bloom alert op de nachtelijke ellende die Los Angeles rijk is. Zonder enige gêne wurmt hij zich tussen hulpverleners en slachtoffers in om dat ene moneyshot op band te krijgen, om hier vervolgens grof aan te verdienen.

Jake Gyllenhaal mag zich scharen bij het kleine clubje acteurs (onder andere Matthew McConaughey en Tom Hardy) dat recentelijk de ene na de andere meesterlijke rol neerzet. Naast rollen in ‘Prisoners’ en ‘Enemy’ is zijn vertolking van Lou Bloom een hoogtepunt in zijn carrière, niets minder dan Oscarwaardig. Zijn personage zou niet misstaan als gastspreker op Nyenrode Business Universiteit. Het kleine greintje moraal dat hij bezit wordt totaal overheerst door zijn meedogenloze manier van zakendoen. Niemand zal hem in de weg staan om zijn “American Dream” te realiseren.

Wetende dat het centrale gegeven van ‘Nightcrawler’ gebaseerd is op realiteit zorgt voor een ontluisterend gevoel. De spanning is vaak om te snijden met als hoogtepunt een in scène gezette aanhouding. Ook niets dan lof voor debuterend regisseur Dan Gilroy, van wie de hiervoor geschreven scenario’s nooit echt middelmaat ontstegen. De quote “I like to say that if you’re seeing me, you’re having the worst day of your life” geldt overduidelijk niet voor kijkers van ‘Nightcrawler’. Al moet je kruipend, dit is verplichte kost voor elke zichzelf respecterende filmliefhebber!

Scott van der Winden

Waardering: 5

Bioscooprelease: 6 november 2014