Pak van mijn hart (2014)

Regie: Kees van Nieuwkerk | 86 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Fedja van Huêt, Chantal Janzen, Halina Reijn, Benja Bruijning, Beppie Melissen, Leo Alkemade, Julius Jaspers, Bram van der Vlugt, Marwan Kenzari, Manuel Broekman, Loes Haverkort, Antonie Knoppers, Robert Kranenborg, Brian Ligthart, Ivo Martijn, Nathan Meeter, Geza Weisz

De decembermaand is in aantocht, de hang naar chocolademelk en gezellig verlichte winkelstraatjes groeit en wij Nederlanders houden best van een feelgoodfilm met Sinterklaas in de hoofdrol. Dat bewees ‘Alles is liefde’ in 2007, de kaskraker van Joram Lürsen, met een ondertoon van ‘Love Actually’. Zeven jaar later neemt Kees van Nieuwkerk het stokje over en doet een poging om onze harten te veroveren met ‘Pak van mijn hart’.

In de aanloop naar Sinterklaas is het druk in de kledingverhuurwinkel van Nieks dementerende vader. Niek houdt de zaak draaiende, hij is dol op z’n werk, maar verwaarloost het gezinsleven. Hij geeft ook nog paardrijles aan de hulpsinten en probeert de traditie trots in ere te houden. Hij wil dat kinderen zo lang mogelijk in de fabel van de Goedheiligman blijven geloven. Zijn op handen zijnde scheiding met zijn vrouw Karin doet hem dan ook veel verdriet in deze donkere dagen, ook omdat ze samen een lief zoontje hebben. Nieks jongere broer Tom is soapacteur en vrij arrogant, maar lijkt aan zijn laatste rol te zijn begonnen als hij plots uit de serie geschreven wordt. Enigszins verbolgen keert hij terug naar de winkel van hun vader en probeert zo min mogelijk zinnig werk te doen. Hij zet liever de bloemetjes buiten.

Ondertussen krijgt marketingmanager Julia in Amerika een grote klus voor de voeten geworpen: promoot de kerstman in Nederland en zorg dat hij die oude stoffige Sinterklaas van de troon stoot. Dat de kerstman een hippe, knappe jonge verschijning moet zijn die Santa Cola aan de man moet brengen, zorgt ervoor dat Julia een casting houdt in Nederland. Ze bezoekt de kledingverhuur om te vragen of zij ook kerstmannenpakken kunnen produceren en botst tegen Tom op.

Waar ‘Alles is liefde’ het publiek veroverde met een authentiek pakjesavondgevoel, blijft ‘Pak van mijn hart’ achter. Regisseur Kees van Nieuwkerk (de zoon van Matthijs en bekend van ‘Sterke verhalen’) slaagt er niet in om een originele productie neer te zetten. De plot ontrafelt zich al binnen een kwartier en de connecties tussen de hoofdrollen zie je al mijlenver aankomen. Het acteerwerk van de sterrencast is vlak en van tijd tot tijd simpelweg slordig. Al kan je het een beginnend kindacteurtje niet aanrekenen; de rol van Nathan Meeter als zoontje Lars is werkelijk tenenkrommend. Het opdreunen van zijn zoete teksten leidt ontzettend af. Hij moet nog een hoop leren, zullen we maar zeggen. De bijrol van Bep Melissen als bijdehante coupeuse Nel is glansrijk en als enige weet ze op een onvervalste “Tante Cor” wijze een lach te ontlokken.

De dialogen in ‘Pak van mijn hart’ zijn op geen enkel moment verrassend. Wat dat betreft is het ontwerp van de filmposter, die wel erg doet denken aan de koploper van de decemberfilms, ‘Love Actually’, al een goede aanwijzing. De “sinter-kerst” sfeer met een groots en meeslepend familiediner met kaarsjes, duizenden lampjes en een sappige kalkoen waar alles pais en vree is, op foto’s die ook gebruikt worden ter promotie van ‘Pak in mijn hart’ zijn dan meer misleidend, want die beelden komen uit de laatste twee minuten van de film, naast de aftiteling.

Alle vakjes op de checklist van een“feelgood” romcom worden chronologisch afgevinkt. Behalve bij de discussie over zwarte piet die momenteel zo actueel is. Het is een verademing om te zien dat er in ‘Pak van mijn hart’ niet meegedaan wordt aan de hetze tegen het hulpje van Sinterklaas. Gewoon zwart geschminkte pietjes die het publiek vermaken en vrolijk snoep uitdelen. Wellicht is ‘Pak van mijn hart’ daarin binnenkort wel bijzonder te noemen.

Lisette van der Meij

Waardering: 2

Bioscooprelease: 6 november 2014
VOD-release: 3 maart 2015
DVD- en blu-ray-release: 3 maart 2015