Ocean’s Eleven (2001)

Regie: Steven Soderbergh | 112 minuten | thriller, komedie, misdaad | Acteurs: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia, Julia Roberts, Bernie Mac, Elliott Gould, Casey Affleck, Scott Caan, Shaobo Qin, Carl Reiner, Don Cheadle, Holly Marie Combs

‘Ocean’s Eleven’ is een remake van de gelijknamige film uit 1960. Net als in 1960 heeft de regisseur nu in 2001 ook de beschikking over een indrukwekkende sterrencast. Waren het destijds Frank Sinatra en Sammy Davis Jr., die de kar moesten trekken, nu zijn voornamelijk George Clooney en Brad Pitt de blikvangers. Deze sterren moeten het publiek enthousiast maken voor de film.

Het verhaal op zich is niet interessant, maar de gerenommeerde namen scheppen natuurlijk wel hoge verwachtingen. Gelukkig worden de verwachtingen waargemaakt. De acteurs, die overigens voor een schijntje van hun gebruikelijke salaris, meespelen, hebben er duidelijk zin in. Julia Roberts incasseerde maar liefst $ 20,00, dat overigens door George Clooney uit eigen zak werd betaald. Het speelplezier spat van het doek.

Absolute uitblinker is George Clooney, die met zijn acteerprestatie de andere acteurs duidelijk weet te inspireren. Helaas valt Andy Garcia een beetje uit de toon. Hij komt niet gemeen genoeg over als de “bad guy”, Terry Benedict, maar dat mag de pret niet drukken. De makers hadden naast Andy Garcia nog Warren Beatty, Michael Douglas of Ralph Fiennes op het oog voor de rol van Terry Benedict. Zo waren er nog meerdere bekende sterren, zoals Luke en Owen Wilson, die door hun verplichtingen met ‘The Royal Tenenbaums’ buiten de boot vielen. Oorspronkelijk zou Matt Damon ook niet meedoen. Zijn rol zou door Mark Wahlberg worden gespeeld. Gelukkig merkt de kijker van het gemis van al die acteurs helemaal niets.

Daarnaast wordt het gebrek aan verhaal gecompenseerd door de vlijmscherpe dialogen en ziet de film er flitsend uit door swingend camerawerk onder regie van Steven Soderbergh.  De film is voordat je weet voorbij en laat een verpletterende indruk achter. Het spreekt bijna voor zich dat na het succes van de film, de makers wel een gokje willen wagen met een tweede deel, dat in 2004 het levenslicht zag.

Lodi Meijer

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 10 januari 2002