Ong Bak 2 (2008)

Regie: Tony Jaa | 110 minuten | actie | Acteurs: Tony Jaa, Sorapong Chatree, Sarunyu Wongkrachang, Nirut Sirichanya, Santisuk Promsiri, Primorata Dejudom, Patthama Panthong, Petchtai Wongkamlao

In 2005 kwam er een film uit met de titel: ‘Honour of the Dragon’. De onofficiële titel was ‘Ong Bak 2’ en de hoofdrolspeler uit de indrukwekkende martial arts film ‘Ong Bak’ (2003), Tony Jaa, deed inderdaad weer mee en ook zijn fantastische Muy Tai vechtstijl maakte weer indruk. Alleen was dit niet zo’n best verhaal en kreeg de film het niet het verwachtte succes. En aangezien de titel ‘Ong Bak 2’ officieel nog niet gebruikt was, moeten de makers hebben gedacht: “we proberen het gewoon nog een keer!” Het zou zelfs kunnen zijn dat dit initiatief van Tony Jaa zelf kwam, gezien het feit dat hij de regie dit keer voor zijn rekening heeft genomen. En ook dat doet hij goed.

Hoewel men volledig van het oude verhaal is afgestapt en het geheel in een fictieve plaats en (verleden) tijd heeft geplaatst is één ding helemaal overeind gebleven en zelfs nog wat uitvergroot: de rauwe, gedreven vechtstijl van onze held (Tony Jaa). Hij heeft er in de afgelopen vijf jaar gelijk maar even wat Kung Fu, Aikido, Judo en wat al niet meer voor stijlen bijgeleerd! Zo gedreven en vurig als hij al was met lijf en leden, in deze film komen daar nog diverse zwaarden, speren, stokjes aan touwtjes, kettingen en ander wapentuig aan te pas, die hij beheerst als geen ander. Tony Jaa is waarlijk een meester.

Waar het misliep bij de inofficiële opvolger van Ong Bak, wordt hier vanaf het begin een meeslepend, donker verhaal neergezet met tot de verbeelding sprekende locaties (ergens in de bergen van Thailand?) en personages. Ook de rauwheid is passend en neemt de ergernissen aan het Bassie en Adriaan-achtige verhaaltje van ‘Honour of the Dragon’ volledig weg. Het is weer genieten geblazen voor de liefhebbers van donker, goed gestileerd geweld.

Dat het deze keer wel goed uitpakt met de opvolger van ‘Ong Bak’ heeft wellicht ook te maken met het feit dat Panna Rittikrai zich weer heeft bemoeid met het script en de productie. Deze oude rot in het stuntvak is de grote man achter Tony Jaa en de grote man achter ‘Ong Bak’. Hij schreef daarvoor het script, coördineerde en choreografeerde de stunts en speelde mee. Nu heeft Tony Jaa zijn werk als stuntcoördinator overgenomen en zoal gezegd, de regie in handen genomen. En de mannen slagen er weer in je mee te nemen in de donkere fantasiewereld waarin onrecht met de blote hand wordt bedwongen. Tony Jaa brengt het spetterend in beeld.

Het enige minpuntje is het einde. Het is niet cliché, dat is een pre, maar wel wat donker en het komt wat uit de lucht vallen. Bovendien vraag je je af: wat wil hij hier nu mee zeggen? Nou ja, niets waarschijnlijk. Want deze film heeft, ondanks dat het verhaal gelukkig goed geschreven is, maar één boodschap en dat is: Tony Jaa rules!

Arjen Dijkstra