Outside the Law-Hors la loi (2010)

Regie: Rachid Bouchareb | 138 minuten | drama, misdaad, geschiedenis | Acteurs: Jamel Debbouze, Roschdy Zem, Sami Bouajila, Chafia Boudraa, Bernard Blancan

Sétif is een stad in het noorden van Algerije. In 1945 vond er een verschrikkelijk bloedblad plaats. Het Franse leger reageerde er op een volksopstand en gebruikte fors geweld. Vele duizenden mensen lieten daarbij het leven. Bij dit voorval werden meteen de zaadjes voor de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog geplant. Regisseur Rachid Bouchareb grijpt deze gebeurtenis aan om het verhaal van drie Algerijnse broers te vertellen en tegelijkertijd een heikele kwestie uit de geschiedenis op te rakelen. Het epos ‘Outside the Law’ (‘Hors la loi’) is dan ook een potige prent geworden die bij de release in Frankrijk voor heftige discussies zorgde.

Drie broers zien elkaar na jaren weer terug in de sloppenwijken van Nanterre. Saïd heeft in zijn poging om de armoede te ontvluchten voor de misdaad gekozen. Messaoud zat in het leger en diende in Indochina. Abdelkader zat in de gevangenis. De liefde voor het thuisland Algerije drijft Messaoud en Abdelkader naar het FLN, het front de Libération Nationale. Dit bevrijdingsfront ijvert voor de onafhankelijkheid van Algerije en schuwt daarbij het geweld niet. Terwijl de twee zich opwerpen als echte fanatici wil Saïd  gewoon poen scheppen. Zijn twee andere broers keuren zijn levensstijl echter resoluut af. Terwijl de broers bakkeleien ontspint zich een heftige oorlog tussen het FLN en de politie waarbij er steeds meer slachtoffers vallen.

Wie zich graag wil identificeren met de hoofdpersonages komt er bekaaid vanaf. De drie broers zijn absoluut geen lieverdjes en wekken geen greintje sympathie op. Hun strijd voor het hoger doel roept door het vele bloedvergieten vooral vragen op. Op filmtechnisch gebied valt er nochtans weinig aan te merken. Het ziet er allemaal mooi uit, de acteurs halen het onderste uit de kan en vervelen doet ‘Outside the Law’ nooit. Toch lijkt het ons duidelijk voor wie Bouchareb supportert. Over de historische correctheid gaan we dan ook geen uitspraken doen. De stevige politieke inhoud laat blijkbaar geen ruimte voor nuance.

Jochem Geelen

‘Outside the Law’ verschijnt donderdag 5 april 2012 op DVD en blu-ray.