La vie d’une autre (2012)

Regie: Sylvie Testud | 97 minuten | drama | Acteurs: Juliette Binoche, Mathieu Kassovitz, Aure Atika, Danièle Lebrun, Vernon Dobtcheff, Yvi Dachary-Le Béon, François Berléand, Marie-Christine Adam, Massimo Brancatelli, Claude Breda, Nicolas Carpentier, Dean Constantin Gaigani, Nilton Martins, Jean-Michel Nepper, Eric Prat, Marina Tomé, Astrid Whettnall

Actrice en schrijfster Sylvie Testud kon bij haar regiedebuut meteen gebruik maken van grote namen in het vak als Juliette Binoche en Mathieu Kassovitz. Helaas kunnen ook zij niet verhelpen dat ‘La vie d’une autre’ een hopeloos tussendoortje is. Hoe indrukwekkend de oeuvres van de actrices en acteur ook mogen zijn; het is duidelijk dat geen van allen de ‘easy-going-modus’ verlaat voor deze film, die flinterdun is en zo weer weggewaaid.

Het gegeven dat een 41-jarige vrouw zich de afgelopen vijftien jaar van haar leven niet meer kan herinneren, wordt wel erg gemakzuchtig uitgespeeld. Vrijwel elke scène lijkt slechts als doel te hebben dat Juliette Binoche verrast kijkt omdat ze een zoon heeft, een mooi huis of een goed betaalde baan. De conclusie waar de film naartoe lijkt te werken doet de violen al aanzwellen, maar deze komt niet. Een valse belofte dus, maar zo wordt ‘La vie d’une autre’ nog minder dan een vermakelijk simpele film; het wordt zijn hopeloze variant.

Binoche is een van Frankrijks grootste actrices, maar moet in haar omvangrijke filmcarrière ook af en toe een gemakzuchtig klusje aannemen om zich vervolgens weer in groot drama te storten, waar ze het beste in is. Kassovitz op zijn beurt roept al jaren van de daken dat hij geen zin meer heeft in acteren, omdat hij van huis uit regisseur is en daarvoor leeft. Elke seconde dat hij in beeld is wordt dit zichtbaar. Regisseuse Testud tenslotte heeft als actrice in genoeg interessante films gespeeld, maar slaagt er niet in om haar regiedebuut een kleur, een stem mee te geven. ‘La vie d’une autre’ had door iedereen geregisseerd kunnen zijn; het mist een stempel van een persoon die weet wat ze wil zeggen. Testud wist dat klaarblijkelijk niet en schuift het publiek een tussendoortje voor dat zo geesteloos en onbenullig is, dat zelfs de meest gepassioneerde francofielen er moeite mee zullen hebben. Een totale mislukking.

Luuk Imhann

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 26 april 2012
DVD-release: 17 juli 2012