Pathfinder (2007)

Regie: Marcus Nispel | 107 minuten | actie, drama, thriller, oorlog, avontuur | Acteurs: Karl Urban, Moon Bloodgood, Russell Means, Clancy Brown, Jay Tavare, Nathaniel Arcand, Ralf Möller, Kevin Loring, Wayne Charles Baker, Michelle Thrush, Nicole Muñoz, Burkely Duffield, Ray G. Thunderchild, Duane Howard, Brandon Oakes  

Al ruim voordat Columbus in 1492 voor het eerst voet op Amerikaanse bodem zette, werd het continent in de achtste en negende eeuw bezocht door de Vikingen. Het gebrek aan goede voedselgronden in eigen land, de zucht naar avontuur en het vooruitzicht op rijkdom en buit dreven deze Scandinaviërs naar de overzijde van de Atlantische Oceaan.

‘Pathfinder’ richt zich vooral op de ontmoeting die plaatsvond tussen de Vikingen en de inheemse Amerikaanse bevolking. Verwacht echter geen feitelijk goed onderbouwde geschiedenisles. De Vikingen zijn in deze film vooral rasechte barbaren en plunderaars die elke indiaan – vrouw of kind en jong of oud – genadeloos afslachten en in de meeste gevallen tevens onthoofden. Geen politiek geheel correcte of al te genuanceerde film dus. Dit lijkt echter ook niet de bedoeling van de makers geweest te zijn.

‘Pathfinder’ is duidelijk bedoeld als een stevige, compromisloze actiefilm waarin weinig plaats is voor veel diepgang, ingenieuze plotwendingen en artistieke tierelantijnen. Als je deze kanttekeningen in je achterhoofd houdt, is ‘Pathfinder’ nog niet eens zo’n slechte film. De gevechten zijn mooi, rauw en compromisloos in beeld gebracht en de Vikingen zien er – geheel overeenkomstig hun optreden – duister en dreigend uit. Aan zaken als kostumering en de creatie van realistisch uitziend wapentuig is duidelijk veel aandacht besteed. Ook de vaak fraaie beelden van het overweldigende landschap en de duistere manier waarop de meeste gevechten tussen indianen en Vikingen in beeld worden gebracht, werken sfeerverhogend. Niet geheel verbazingwekkend komen zaken als acteerwerk en intelligente dialogen pas op het tweede plan.

Een hersenkraker of een intellectueel verantwoord werkstuk is ‘Pathfinder’ zeker niet, maar met het verstand op nul blijft er toch een actiefilm over die vooral door het tempo, de kostumering en een aantal fraai in beeld gebrachte slagen nog de moeite waard is.

Frank Heinen