Return to Me (2000)

Regie: Bonnie Hunt | 111 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: David Duchovny, Minnie Driver, Bonnie Hunt, Carroll O’Connor, Robert Loggia, David Alan Grier, Joely Richardson, James Belushi, Eddie Jones, Marianne Muellerleile, William Bronder, Brian Howe, Chris Barnes, Adam Tanguay, Karson Pound

Bob Rueland is een succesvol architect en heeft een droomhuwelijk met zijn jeugdliefde, Elizabeth. Zij is zoöloge in de Lincoln Park Zoo in Chicago en haar grootste wens is een nieuw onderkomen te bouwen voor de gorilla’s. Ze heeft een speciale band met één van de gorilla’s, Sydney. Op een avond na een succesvolle geldinzamelingsactie krijgt het echtpaar echter een ernstig ongeluk. Elizabeth blijkt niet meer te redden en Bob wordt thuisgebracht door haar collega Charlie Johnson. De hond blijft trouw wachten bij de deur op het baasje, maar helaas, ze komt niet meer thuis… Ook de door Elizabeth beloofde reis naar Italië zullen ze niet meer samen maken.

Ondertussen hebben we kennisgemaakt met Grace Biggs, een doodzieke jonge vrouw die in het ziekenhuis wacht op een donorhart. Haar grootvader, die haar hele leven voor haar gezorgd heeft, is dolblij als blijkt dat er een hart beschikbaar komt. De operatie slaagt en beide hoofdrolspelers brengen een moeilijk jaar door, proberend hun leven weer op te bouwen. Grace kan weer zingen, fietsen en lachen en is erg dankbaar voor haar tweede kans op het leven, maar ze schaamt zich ook erg voor haar litteken. Bob is bezig met het verwezenlijken van de droom van Elizabeth en zorgt er voor dat de gorilla’s nieuwe en grotere huisvesting krijgen. Charlie wil Bob koppelen, maar Bob is niet geïnteresseerd. Als hij dan toch instemt in een blind date, komen ze terecht in het Iers-Italiaanse restaurant O’Reilly’s van Grace’s grootvader. Zij is daar serveerster en moet de tafel van Bob, Charlie en hun dates bedienen. De chemie is onmiddellijk aanwezig, zonder dat ze dit begrijpen, waarmee de schrijvers van het verhaal ongetwijfeld hebben willen laten merken dat twee harten nu eenmaal altijd voor elkaar voorbestemd zullen zijn. De blind date van Bob blijkt een ontzettend kreng te zijn, maar Grace neemt op een grappige manier wraak. Dit blijft door Bob weliswaar niet onopgemerkt, maar zij stijgt daardoor alleen maar meer in zijn achting. Bob laat “per ongeluk” zijn mobiele telefoon achter in het restaurant en heeft zo snel een excuus om weer eens langs te komen. Hij treft Grace in de meest onaantrekkelijke outfit, een nachtmerrie voor menig vrouw, maar ach, hij is toch al verliefd! Langzaam bouwen de twee hun relatie op, op een ontzettend lieve, onschuldige en kwetsbare manier.

Uiteindelijk komt het natuurlijk uit dat Grace het hart heeft van Elizabeth, en dit zorgt voor een grote hobbel in de weg, waarbij het einde voorspelbaar is, maar je toch op het puntje van je stoel gaat zitten. Minnie Driver weet als altijd de harten van het publiek te stelen en dit keer dus ook dat van David Duchovny, bekend uit “The X-Files”. Beiden zetten een sterke rol neer, onder andere te danken aan de twee verschillende hartverscheurende scènes waarin de hoofdrolspelers huilen.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 22 juni 2000