Sex & Breakfast (2007)

Regie: Miles Brandman | 81 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Macaulay Culkin, Kuno Becker, Eliza Dushku, Alexis Dziena, Joanna Miles, Eric Lively, Jaime Ray Newman, Tracie Thoms, Anita Gnan, Robert Carradine, John Pleshette, Maree Cheatham, Vincent Jerosa, Margaret Travolta

Laten we beginnen door alvast een groot misverstand uit de weg te ruimen. ‘Sex & Breakfast’ is geen komedie. Verre van, want de goede grappen zijn op twee vingers te tellen (Ellis: “Goedemorgen, kan ik een Denverburger krijgen zonder al teveel spuug?” Antwoord van serveerster Betty: “Ik kan het proberen, maar ik beloof niets.”). Dus dan blijven de genres ‘drama’ en ‘romantiek’ over om deze film te benoemen.

‘Sex & Breakfast’ gaat over twee jonge stellen, James (Macaulay Culkin) en Heather (Alexis Dziena) en Ellis (Kuno Becker) en Renee (Eliza Dushku) wier relaties liefdeloos ten onder dreigen te gaan. De communicatie houdt niet over en ook de intimiteit voelt geforceerd aan. Voorheen praatten de stellen nog met elkaar, tegenwoordig zit er steeds meer ‘shit’ in de weg. Tijd om de koe serieus bij de horens te vatten! Weg met de remmingen!

James is een jongen die met alle winden mee waait, alles om vrouwtje Heather te plezieren. Zelfs een paar maandjes ‘vrij’ of een ex-vriend die blijft slapen, als Heather vindt dat het de relatie helpt, mag het van goedsul James. Ellis a.k.a. ‘supercock’ is een macho met een klein hart, bereid om ver te gaan om zijn relatie met Renee te redden. Koste wat het kost. Op instigatie van Renee (“You and me are not boring, we are boring”) ondergaan ze gegeneerd lachend een lezing van groepssekstherapeute Dr. Wellbridge. Zij raadt hen een partnerruilsessie aan met een ander ‘beginnend stel’. Twee keer raden? Juist, James en Heather. Op afspraak bij Dr. Wellbridge geven de stellen zich uiteindelijk over aan elkaar, zonder daarbij de eigen partner uit het oog te verliezen. De vreemdgaansessie pakt voor beide stellen anders uit.

Liefde is een werkwoord. Maar hoeveel extra arbeid is nodig om het waardevol te laten zijn? Een film die wat kort door de bocht het thema liefdesperikelen bij de kop neemt. Met acteurs, Culkin en Dushku, die weinig met het script blijken te kunnen. Ze zijn vaak op dezelfde grimasachtige trekken te betrappen. De rol van Ellis (Kuno Becker) beklijft het meest. Hij durft zich ‘kwetsbaar’ op te stellen en zegt waar het wat hem betreft op staat inzake zijn liefde voor Renee.

Regisseur Brandman schreef het scenario zelf en dat had wat stekeliger gekund. De fans van de schone jonge acteurs en actrices komen bedrogen uit, er valt bijna geen bloot te ontdekken. Op een gegeven moment waagt Brandman zich zelfs aan een ‘soft focus’ scène. David Hamilton revisited? Eindconclusie: Leuke poging, maar toch iets te weinig inhoud.

Ruud Stift