Sharpe’s Challenge (2006)

Regie: Tom Clegg | 138 minuten | actie, oorlog, avontuur | Acteurs: Sean Bean, Daragh O’Malley, Toby Stephens, Padma Lakshmi, Aurélien Recoing, Lucy Brown, Michael Cochrane, Aly Khan, Peter-Hugo Daly, Thiery Hancisse, Karan Panthaky, Shruti Vyas, Peter Symonds, Graham McTavish, Gary Dunnington, Toby Regbo, Karan Arora, Nicholas Blane, Oliver Chris, Michael Elwyn, Hugh Fraser, Scott Joyce, Diana Pereze, Lex Shrapnel

Sharpe is terug. Na bijna tien jaar afwezigheid is Sean Bean nogmaals in de huid gekropen van de inmiddels geliefde Britse grondsoldaat. In grote Hollywoodproducties speelt Sean nogal eens de verrader (‘The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring’, ‘Ronin’, ‘GoldenEye’) maar als Sharpe is hij de grote held. Opgegroeid op de straat heeft hij weinig respect voor autoriteit of aristocratie tenzij dat respect is verdiend. Lekker schoppen tegen de gevestigde orde, vooral wanneer dat duidelijk nodig is, maakt van Sharpe een geliefde volksheld.

In ‘Sharpe’s Challenge’ is de slag bij Waterloo net een jaar geleden (in plaats van de negen jaren die tussen de tv-films zitten) en moeten Sean en immer aanwezige Daragh O’Malley (Patrick Harper in alle voorgaande Sharpe films) een jongere persoon spelen dan ze zelf zijn. Maar gehard door de vele gevechten die ze hebben meegemaakt mag er wel enige jaren bijgeteld worden waardoor een en ander toch geloofwaardig is. Daarnaast mag Sean Bean in de eerste twintig minuten van de film ook nog eens een hele jonge Sharpe neerzetten: mogelijk de beste special effects van de hele film.

De persoonlijke vijand van Sharpe is William Dodd, gespeeld door Toby Stephens. In ‘Die Another Day’ liet de acteur al zien dat hij goed met een zwaard overweg kan. In de “swashbuckler” film ‘Sharpe’s Challenge’ komt zijn kunde goed van pas, ware het niet dat hij mogelijk overgekwalificeerd is voor de rol. Dankzij hem zijn er een aantal zwaardgevechten in de film die het gemiddelde ruim overstijgen, zeker wanneer je bedenkt dat het ‘slechts’ om een tv-productie gaat. Maar uiteindelijk zou Sharpe hem middels het zwaard moeten kunnen overweldigen. Vreemd genoeg lijkt de held in eerdere gevechten beter de overhand te hebben dan de latere, wanneer het er echt toe doet.

Schrijver Bernard Cornwell heeft te kennen gegeven dat hij met plezier aan alle voorgaande boeken heeft gewerkt en nog niet klaar is met de bijna tot aan de top gepromoveerde straatjongen Sharpe. Of dat ook een nieuwe Sharpe film zal opleveren is nog niet bekend, maar Sean Bean heeft de rol met veel plezier opgepakt en zal dat (zover de tijd hem dat toestaat) eens te meer willen doen.

Deze Sharpe verfilming is niet de beste van het stel, maar het is een vreugd hem weer eens in actie te zien na jarenlange afwezigheid. Hedendaagse tv-producties ontstijgen het uiterlijk van de Sharpe serie en ook deze laatste aflevering kan niet tippen aan het prachtige ‘Rome’ of special effects rijke ‘Battlestar Galactica’ (de nieuwe serie dan). Bedenk dan ook dat deze series ook niet altijd zijn gebaseerd op een grote boekenserie en dat ‘Sharpe’ inmiddels al een rijk verleden kent dat al meer dan een decennium met veelal dezelfde acteurs nog steeds weet te boeien.

Roland Torenbeek