Shredderman Rules! (2007)

Regie: Savage Steve Holland | 96 minuten | komedie, familie | Acteurs: Devon Werkheiser, Tim Meadows, Daniel Roebuck, Andrew Caldwell, Dave Coulier, Clare Carey, Francia Raisa, Marisa Guterman, Mindy Sterling, Curtis Armstrong, Kendre Berry, Julianna McCarthy, Justin Lee, Alexandra Krosney, Chad W. Smathers

De Amerikaanse High School. Niet alleen een leerschool voor wiskunde of geschiedenis, maar ook voor levenslessen.

Les 1: Op school en in het leven geldt het recht van de sterkste.

De pestkop Alvin ‘Bubba’ Bixby (Andrew Caldwell) is groter, sterker en zeker ook dikker dan studiebol Nolan Byrd. Bubba is dom, hij zegt PMS (Pre Menstrual Syndrom) en hij bedoelt ESP (Extra Sensory Perception, buitenzintuigelijke waarneming). Als dominante levensvorm treitert Bubba iedereen; hij laat andere scholieren zijn werkstukken maken en eet hun lunch op. Nolan probeert van het karikaturale schoolhoofd Dr. Voss (Mindy Sterling) bescherming te krijgen tegen Bubba. Zij wuift alle pesterijen echter weg als leerzaam voor Nolan. Dr. Voss heeft nooit gehoord van de schade die kinderen oplopen door pesten of van anti-pest protocollen.

Les 2: “Wie niet sterk is, moet slim zijn”.

Nolan heeft meerdere ‘nerd’ kenmerken: een quasi snelwandelaarsloopje, hij speelt met radiografisch bestuurbare vliegtuigen en hij heeft ontzettende hoogtevrees. Als nerd slaat hij terug met een website, Shredderman.com, waarop hij Bubba belachelijk maakt. ‘Shredderman’ komt van de aantekening ‘You shred man’ – vrij vertaald: ‘wreed man’ – die Nolans favoriete leraar op een goed gemaakt proefwerk had neergepend.

Les 3: “Als je maar hard genoeg je best doet, dan komt alles goed”.

Bubba heeft een even onaardige vader, de rioolkoning van de stad. Hij speelt letterlijk en figuurlijk smerige spelletjes. Gelukkig weet Nolan ook zijn plannen in duigen te laten vallen met de hulp van Isabel (Francia Raisa), het meisje waar hij stiekem al jaren verliefd op is.

‘Shredderman Rules!’ is prima licht vermaak voor de doelgroep: eind basis-, begin middelbare school. Zullen zij echter wel het citaat uit ‘Star Wars’ herkennen (‘He has embraced the Dark Side’) maar ook uit ‘Saturday Night Fever’, ‘Scarface’, ‘King Kong’ en ‘The Spy Who Shagged Me’? Misschien is dit bedoeld als flauw grapje over de hoofden van kinderen heen.

Het scenario is behoorlijk schematisch, met de archetypen van de sullige, maar slimme held, de ‘school bully’ en ‘the love interest’. Er is daarnaast weinig chemie tussen de acteurs. Het scenario bevat ook een fout. Nolan zit aan het eind van een film in een hoge boom; blijkbaar is hij even vergeten dat hij hoogtevrees heeft.

Een schrikbeeld voor ouders is de wederzijdse onwetendheid waardoor de relatie van Nolan met zijn ouders wordt gekenmerkt: in een van de slotscènes weet Nolan niet dat zijn vader op dat moment naar Engeland afreist. Blijkbaar vindt zijn vader dat niet iets om te melden aan zijn zoon. En omgekeerd, zolang Nolan vanuit zijn kamer op de vraag ‘Wat doe je?’ onzinnige activiteiten naar beneden roept – ‘splitsen van het atoom met een föhn’ – zijn zijn ouders al tevreden.

Roberto Tjin