Shrek 2 (2004)

Regie: Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon | 105 minuten | animatie, komedie, avontuur, familie, fantasie | Nederlandse stemmencast: Peter Blok, Carlo Boszhard, Angela Schijf, Jon van Eerd, Wim van Rooij, Beatrijs Sluijter, Tony Neef, Simone Kleinsma, Gordon, Stan Limburg | Originele stemmencast: Mike Myers, Cameron Diaz, Eddy Murphy, John Cleese, Julie Andrews, Antonio Banderas, Rupert Everett, Jennifer Saunders, Aron Warner, Kelly Asbury, Cody Cameron, Conrad Vernon, Christopher Knights, David P. Smith, Mark Moseley

Na het overweldigende succes van ‘Shrek’ kon een vervolg niet uit blijven. Bij de release van het tweede deel in Amerika werden alle records verbroken en ook het Nederlandse publiek is klaar om bioscoopkaartjes aan te schaffen. Nu blijkt dat ‘Shrek 2’ bijna net zo goed is als het origineel, en zeker zo winstgevend, is het niet vreemd dat Shrek 3 en 4 in de maak zijn.

Alle succeselementen van ‘Shrek’ zijn behouden in deel 2. Ook ‘Shrek 2’ is een parodie op veel verschillende sprookjes en er zijn ontzettend veel verwijzingen naar andere films te vinden. Het verhaal zit weer vol betoveringen en sprookjesfiguren en is daarmee spannend voor de kinderen en amusant voor de ouderen. De verschillende soorten humor zijn duidelijk waar te nemen in een bioscoopzaal, de ouders en kinderen lachen om de beurt.

De cast van de originele versie bestaat natuurlijk uit Mike Myers, Cameron Diaz en de onvergetelijke Eddie Murphy. Verder zijn John Cleese, Antonio Banderas en Julie Andrews toegevoegd als stemmen. De Nederlandse versie is ingesproken door Peter Blok (Shrek), Carlo Boszhard (ezel), Angela Schijf (prinses Fiona), Jon van Eerd (gelaarsde kat) en Beatrijs Sluijter (koningin Lilian). Het nadeel van de Nederlands gesproken versie is altijd dat een aantal woordgrappen noodgedwongen verloren gaan, bovendien wordt de animatie afgesteld op de Amerikaanse teksten, niet op de Nederlandse. Verder gaat de geweldige stem van Eddie Murphy verloren omdat er geen Nederlandse versie van Murphy bestaat. Carlo Boszhard doet de stem van het ezeltje erg leuk maar haalt het niet bij het origineel. Als u geen kinderen heeft die nog geen ondertitels kunnen volgen ga dan vooral naar de originele versie!

‘Shrek 2’ neemt veel van deel 1 over en doet dit toch zonder in herhaling te vallen. De film zit propvol duidelijke én verborgen grappen en verveelt op geen enkel moment. Misschien net niet de kwaliteit van het origineel, maar zeer zeker een geweldig leuke film voor alle leeftijden.

Alex van Wankum

Waardering: 4

Bioscooprelease: 1 juli 2004