Suicide Squad (2016)

Regie: David Ayer | 123 minuten | actie, avontuur, komedie, misdaad, fantasie, science fiction, thriller | Acteurs: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis, Cara Delevingne, Jai Courtney, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Jay Hernandez, Karen Fukuhara, Adam Beach, Scott Eastwood, Ben Affleck

Wat als de volgende Superman besluit het dak van het Witte Huis te trekken, de president eruit smijt en de wereld in as legt? Het is deze stelling die aan de basis staat van de vorming van ‘Suicide Squad’, een selecte groep superschurken in dienst van de Amerikaanse overheid. Aan ervaren regisseur David Ayer (‘End of Watch’, ‘Fury’) de schone taak om van dit intrigerende concept een tof geheel te maken. Hij heeft in ieder geval een interessante cast weten te verzamelen met onder andere Will Smith, Margot Robbie en Jared Leto. Laatstgenoemde treedt in de voetsporen van Heath Ledger met de rol van The Joker; geen geringe opgave.

Overheidschef Amanda Waller (Viola Davis) is ervan overtuigd: superschurken kunnen het beste met superschurken worden bestreden. Dit samengestelde slechterikenteam van onder andere Deadshot (Will Smith), Harley Quinn (Margot Robbie), Diablo (Jay Hernandez) en Enchantress (Cara Delevingne) staat onder leiding van legerofficier Rick Flag (Joel Kinnaman). Al kort na de samenstelling van de Suicide Squad mogen zij hun bestaan bekrachtigen nadat er in Midway City een mysterieuze gedaante zorgt voor dood en verderf. Zal het dit bij elkaar geraapte zootje lukken om de wereld te redden van mogelijke ondergang?

Na de lauwe ontvangst van ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’, waar één van de kritiekpunten de donkere toon was, gingen er al snel geruchten dat er diverse reshoots waren om de toon van ‘Suicide Squad’ wat luchtiger te maken. Een toffe openingsmontage waarin onze anti-helden worden voorgesteld onder begeleiding van een fijne soundtrack lijkt bewijs te leveren dat dit is gelukt, maar helaas blijkt dit een van de spaarzame hoogtepunten.

De chemie in de cast is zeer zeker aanwezig, waarbij de beste oneliners zijn voorbehouden aan Margot Robbie en Will Smith, en er is zeker wel plezier te beleven aan ‘Suicide Squad’. Maar het onsamenhangend verhaal en het feit dat je de meeste personages niet beter leert kennen zorgt voor een onvoldane kijkervaring. De anonimiteit van sommige teamleden wordt pijnlijk duidelijk wanneer er eentje al vrij snel het loodje legt en je eigenlijk niet eens meer de naam ervan weet.

De algehele look is een van de meer geslaagde aspecten van ‘Suicide Squad’. De kostuums en productiewaarde tonen wel degelijk het royale budget van $175 miljoen. Dit is ook te zien aan de make-over van The Joker, die in tegenstelling tot wat je zou verwachten maar een kleine bijrol heeft. Deze nieuwe incarnatie in de vorm van een soort gangsterbaas is in ieder geval ver verwijderd van de vorige Joker en heeft potentie voor de toekomst. Zijn verhaallijn met Harley Quinn wordt niet echt nagejaagd, maar met de chemie tussen de twee zit het wel goed.

‘Suicide Squad’ voelt als een belofte die niet wordt nagekomen. De voorgenomen epische achtbaanrit blijkt uiteindelijk niet veel meer dan een vermakelijk ritje op de lokale kermis. Het doet zich voor als geestverwant van ‘Deadpool’ en ‘Guardians of the Galaxy’, maar raakt helaas niet dezelfde snaar. David Ayer, zowel verantwoordelijk voor regie als script, valt hier dus wel wat aan te rekenen.

Ondanks een getalenteerde cast met goeie chemie (met als uitschieters een solide Will Smith en een uitmuntende Margot Robbie) en een gave look is dit wederom een DC-stripverfilming die niet zijn volledige potentie weet te benutten. Hopelijk weet ‘Wonderwoman’ in de zomer van 2017 het tij te keren en hoger te scoren dan een krappe voldoende.

Scott van der Winden

Waardering: 3

Bioscooprelease: 4 augustus 2016
iTunes-release (Digital Download): 18 november 2016
DVD- en blu-ray-release: 3 december 2016