Terre battue (2014)

Regie: Stéphane Demoustier | 91 minuten | drama | Acteurs: Olivier Gourmet, Valeria Bruni Tedeschi, Charles Mérienne, Vimala Pons, Jean-Yves Berteloot, Sam Louwyck, Husky Kihal, Sandrine Dumas, Olivier Brabant

Jérôme Sauvage (een fantastische Olivier Gourmet), manager in de schoenendetailhandel, wordt in ‘Terre battue’ op zijn 45e ontslagen. Na twee confronterende sollicitatiepogingen besluit hij ‘nooit meer onder een baas te willen werken’. Bijna tegen alle klippen op, zijn vrouw Laura (Valeria Bruni Tedeschi) vindt dat hij te hard van stapel loopt zo kort na zijn ontslag, stelt Jérôme al het mogelijke in het werk om een eigen schoenenmode winkelketen te beginnen. Zoonlief Ugo (mooie, natuurlijk gespeelde rol van debutant Charles Mérienne) is een getalenteerd tennisser, die op het punt staat in de rangen van de beroemde tennisschool Roland Garros op te worden genomen.

De bomen blijken helaas niet tot de hemel te groeien. Ondanks gedegen voorbereiding worden Jérôme’s plannen getorpedeerd door de beoogde financier/partner, zijn voormalige werkgever. Als klap op de vuurpijl verlaat zijn vrouw hem voor een ander. Zoonlief Ugo blijft over met zijn soms wat verstrooide vader, wiens toekomst aan gruzelementen ligt. Hoe vastberaden het tennistalentje ook is, zijn diens ranke schouders sterk genoeg om de beoogde top in tennisland te halen?

‘Terre battue’ (in het Engels ’40-love’ genaamd) is een sociaal drama geregisseerd door Stéphane Demoustier. In zijn eerste feature film weet Demoustier sport, economie en familie met elkaar te verweven. Geproduceerd door de gebroeders Dardenne zien we een realistische weergave van hoe het leven voor sommigen een tragische wending kan krijgen. De hoofdpersoon denkt op eigen wijze het hoofd boven water te kunnen houden, met weinig vernieuwende plannen. Zijn talentvolle zoon wil zich als ‘redder’ van zijn ontredderde vader opwerpen. Maar hoe ver kan je gaan om je doel te bereiken?

De jong volwassen Ugo smacht naar een plekje op het terre battue (gravel) van Roland Garros. Met zijn vader in het begeleidingsteam, als fitnesstrainer, waarom niet? Wat een verantwoordelijkheid, probeer maar eens in zijn schoenen te staan. ‘Terre battue’ laat zien hoe damesschoenen en tennisschoenen een gezin ruw kunnen ondermijnen. Demoustier zou zomaar eens een blijvertje kunnen worden in filmland….

Ruud Stift

Waardering: 3

VOD-release: 29 september 2015
DVD-release: 29 september 2015