The Blue Caftan – Le bleu du caftan (2022)

Recensie The Blue Caftan CinemagazineRegie: Maryam Touzani | 118 minuten | drama | Acteurs: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Mounia Lamkimel, Abdelhamid Zoughi, Zakaria Atifi, Fouzia Ejjawi

‘The Blue Caftan’ (‘Le bleu du caftan’) is een geserreerde Marokkaanse film over een getrouwde, biseksuele kleermaker. Het huwelijk van Halim (Bakri) en Mina (Azabal) is als stilstaand water en het hart van de film, die zich voornamelijk tussen vier muren afspeelt in het halfduister, in de oude stad Salé.

De staat van een langdurig kinderloos huwelijk is sowieso traag te noemen. Het hart kan altijd verliezen, linksom of rechtsom, en langzaam doodbloeden door speldenprikjes. Touzani doet dat met langdurige stills erg goed, echtelieden bespieden die elkaar zelden uit het oog verliezen.

Halim is een goedzak en de bedlegerige Mina een vrouw met meerdere gezichten, uitstekend vertolkt door Azabal. Hun manier van communiceren is teder, respectvol en gericht op wederzijdse afhankelijkheid. Individuele behoeften worden subtiel onderdrukt.

De Mediterraan-Arabische cultuur is begrijpelijkerwijze niet zo in your face als de Hollandse wat de thematiek homoseksualiteit aangaat. Geen grote woorden, maar kleine gebaren. Tolerantie zit hem meer in zwijgend instemmen dan in lekker jezelf zijn..

Best spannend, voor wie goed wil kijken. Op de website van IFFR 2023 wordt ‘The Blue Caftan’ mooi omschreven als ‘kamerspel’. Tussen de hoofdpersonen ontstaat spanning; de plot is van minder belang. Halim zoekt naar een nieuwe stagiair, en vindt die in Youssef (Missioui).

Het heeft weinig zin verder te spoileren. ‘The Blue Caftan’ is voornamelijk kijken naar mensen die naar elkaar kijken met ambigue, omfloerste blikken. Uiteindelijk blijkt het kamerspel van Touzani een vingeroefening in kijken, een scherpe blik heeft ze zeker.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Speciale vertoning: IFFR 2023, Movies That Matter Festival 2023
Bioscooprelease: 23 maart 2023
DVD-release: 28 juli 2023