The Crumblegiant (2007)

Regie: John McCloskey | 5 minuten | drama, animatie, korte film, fantasie | Acteurs: Bernard Hill

In John McCloskey’ kortfilm ‘The Crumblegiant’ keert Emily Begger eventjes terug naar haar jeugd. Ze herinnert zich wat ze deed en wat ze zag als ze buiten speelde. De natuur, met zijn levende flora en fauna, vormt de actieve ondergrond. Acteur Bernard Hill, bekend van onder andere bijrollen in ‘Titanic’ en ‘The Lord of the Rings’, verzorgt de voice-over.

De animatiefilm is een soort mix van Michael Dudok de Wit’s fantastische kortfilm ‘Father and Daughter’ en Tim Burtons ‘Vincent’. Het balanceert tussen de misschien wel saaie werkelijkheid en sprookjesachtige fantasie, tussen warme nostalgie en spannende Edgar Allen Poe-achtige taferelen. Alles is er vaag en gevoelsmatig, duidelijkheid over de aard en betekenis van de dingen is immer afwezig. Ook is de animatie expressief en ontbreekt het aan heldere contouren.

Het gezicht van de jonge Emily bestaat uit schaduwen, hoe ze er echt uit ziet is niet te zien. Vormen gaan in elkaar over; bladeren veranderen in raven en heuvels bewegen als de wind. De ‘crumblegiant’, een reddende windstorm, is ongrijpbaar en heeft geen gezicht. We bevinden ons allemaal in Emily’s vage, maar onbetwistbaar aanwezige herinneringen. De muziek completeert de sfeer doeltreffend. Oké, het niveau van de genoemde ‘Father and Daughter’ en ‘Vincent’ wordt niet gehaald, maar ‘The Crumblegiant’ is vijf minuten van ieders tijd zeker waard.

David Croese