The Darkness (2016)

Regie: Greg McLean | 88 minuten | horror, thriller | Acteurs: Kevin Bacon, Radha Mitchell, David Mazouz, Lucy Fry, Matt Walsh, Jennifer Morrison, Parker Mack, Paul Reiser, Ming-Na Wen, Trian Long Smith, Tara Lynne Barr, Krista Marie Yu, Christopher Darga, Judith McConnell, Ilza Rosario, Alma Martinez, Yoshio Be, Al Coronel, A.J. Tannen, Katie Bogart Ward, Jocelyn Ayanna, Sara Mornell, David Babbitt

Zoals de dertien in een dozijn-titel al waarschuwt, is ‘The Darkness’ geen film die pogingen doet tot originaliteit. Waar dan wel moeite in is gestoken blijft de vraag, want het is onbegrijpelijk hoe dit samenraapsel van luie keuzes zulke grote namen heeft weten te strikken.

Tijdens een zonovergoten vakantie in de Grand Canyon zakt de kleine Michael Taylor (David Mazouz) door het plafond van een verborgen grot. Daar vindt hij vijf stenen op een mysterieus altaar, die hij mee naar huis neemt. Dat zijn gedrag daarna wat merkwaardiger wordt, valt niemand op, omdat de jongen ook autistisch is. Bovendien heeft ieder lid van het gezin zo hun eigen sores: vader Peter (Kevin Bacon) zit nog in het verdomhoekje na een affaire, moeder Bronny (Radha Mitchell) is een herstellend alcoholiste, en dochter Stephanie (Lucy Fry) worstelt met boulimia. Maar algauw moeten ze hun aandacht wel op Michael richten, want met zijn stenen heeft hij ook een eeuwenoud kwaad in huis gehaald.

Australische regisseur Greg McLean heeft de afgelopen jaren een repertoire van uitsluitend horrorfilms opgebouwd, waaronder de ‘Wolf Creek’-reeks, ‘Rogue’ (2007) en de aankomende boekverfilming ‘Jungle’ (2017). Slecht doen zijn films het niet, maar ze zijn ook niet vernieuwend. Voor ‘The Darkness’ collaboreerde hij met schrijversduo Shayne Armstrong en Shane Krause, wiens eerste samenwerking als tweetal plaatsvond voor de Jon Hewitt-film ‘Acolytes’ (2008). Sindsdien zijn er nog geen succesnummers uit hun handen gekomen, en ‘The Darkness’ is niet de hit die de reeks zal verbreken. McLean en zijn schrijvers hebben hiervoor alleen zichzelf te verwijten, want het grootste struikelblok van de film is het gemakzuchtige scenario. Zo vindt Bronny slechts met enkele klikjes online een filmpje dat exact uitlegt wat voor kwade geesten opgesloten zaten in de Grand Canyon, welke rol de stenen hierin vervullen en wat ze moet doen om het probleem op te lossen. De vrouw van Peters baas blijkt toevallig ook allerlei kennis paraat te hebben over hun zeer specifieke probleem, en  zelfs daarna heeft het stel nogmaals uitleg nodig. McLean was duidelijk bang dat zijn publiek het flinterdunne verhaaltje niet goed zou begrijpen. Daarbuiten staat de film vol van onafgemaakte zijlijntjes en schaadt de overdaad van persoonlijke problemen van de gezinsleden, die ieder afzonderlijk al genoeg zijn voor een heftige situatie maar allen tezamen het verhaal juist afvlakken.

De goede cast levert een gemiddelde performance die niet kan compenseren voor het totale gebrek aan spanning. Er wordt te veel aandacht gelegd op de jonge Mazouz, die ondanks hoofdrollen in ‘Incarnate’ (2015) en ‘Gotham’ nog niet bestand lijkt om zoveel gewicht van de film te dragen. Veel hiervan heeft te maken met zijn wisselvallige vertolking van een autistisch kind, wat extra lastig is als het personage niet goed geschreven is. Wat rest is een film die verdrinkt in clichés en een totaal gebrek aan creativiteit, waardoor het zelfs als B-film niet vermakelijk is.

Maaike Tol

‘The Darkness’ verschijnt woensdag 26 oktober 2016 op DVD.