The Front Line-Go-ji-jeon (2011)

Regie: Hun Jang | 133 minuten | drama, oorlog | Acteurs: Ha-kyun Shin, Soo Go, Seung-su Ryu, Chang-Seok Ko, Je-hoon Lee, Seung-yong Ryoo, Ok-bin Kim, Seo Joon-Yeol, Min Choi, Jo Min-ho, Rok-kyeong Kim

Korea verkeert in een bloedige burgeroorlog tussen de communisten in het noorden en de aanhangers van democratie in het zuiden onder leiding van de V.N. Wanneer de oorlog eindelijk op zijn einde lijkt te lopen moet er een demarcatielijn getrokken worden, een scheidslijn tussen Noord-  en Zuid-Korea. Het enige probleem hierbij is dat beide partijen beweren de berg Aerok in handen te hebben en het niet duidelijk is bij welke partij deze berg hoort.

Eun-Pyo Kang (Ha-Kyun Shin) wordt naar de berg Aerok gestuurd om de dood van een commandant te onderzoeken. Te midden van de frontlinie doet hij zijn onderzoek en leert een groep soldaten steeds beter kennen. De lijn tussen goed en kwaad wordt al snel dunner in deze totaal onoverzichtelijke wereld.

‘The Front Line’ start zoals zoveel Koreaanse films: met de introductie van een groep nogal stereotype personages. Zo is er sprake van de ervaren soldaat, de rekruut, de lolbroek, de gek en ga zo maar door. Laat je niet afleiden door deze aanpak, want hoewel dit misschien niet al te veel belooft, zit de ontwikkeling van deze personages best sterk (zij het op een typisch Koreaanse) manier in elkaar. De film, die zich natuurlijk afspeelt aan de frontlinie van de Koreaanse oorlog, toont niet alleen de gruwelijkheden van deze parallellenstrijd (dan valt de berg in handen van de ene en dan in handen van de andere partij), maar kent ook een redelijk sterk plot. De weergaloze beelden van de strijd en een sterke soundtrack maken het geheel af. Het probleem bij Koreaanse films is nog wel eens de overdreven sentimentaliteit en ook ‘The Front Line’ vormt hierop geen uitzondering. Er zal je dan ook wel eens een diepe zucht aan je lippen ontsnappen wanneer een soldaat zijn collega op een wel erg opzichtige manier onder zijn hoede neemt en hem enigszins in bescherming probeert te nemen.

De vergelijking tussen ‘The Front Line’ en ‘The Brotherhood of War’ (2004) is snel gemaakt, al is het alleen maar om het feit dat beide films over de Koreaanse oorlog gaan, in de Westerse wereld vaak ‘de vergeten oorlog’ genoemd. ‘The Front Line’ toont op overtuigende wijze de krankzinnigheid van de Koreaanse burgeroorlog en oorlog in het algemeen. Misschien is ‘The Front Line’ van regisseur Hun Jang (‘Secret Reunion’) niet de meest innovatieve film te noemen, maar wat hij doet, doet de film uitstekend.  Het verhaal is sterk opgebouwd en dankzij de nodige flashbacks komt de kijker meer over de hoofdpersonen te weten. Combineer dat met een prima staaltje acteerwerk van de gehele cast en je kunt concluderen dat ‘The Front Line’ zeker het kijken waard is.

Meinte van Egmond

‘The Front Line’ verschijnt donderdag 26 april 2012 op DVD en blu-ray.