The Gift (2015)

Regie: Joel Edgerton | 108 minuten | thriller | Acteurs: Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton, Allison Tolman, Tim Griffin, Busy Philipps, Adam Lazarre-White, Beau Knapp, Wendell Pierce, Mirrah Foulkes, Nash Edgerton, David Denman, Katie Aselton, David Joseph Craig, Susan May Pratt, P.J. Byrne, Felicity Price, Melinda Allen

Of het nu op straat is of in de lokale supermarkt, we komen allemaal weleens een bekende uit het verleden tegen waarmee je het “hoe is het nu” gesprek probeert te vermijden. Maar wat als deze bekende je tot je voordeur aan toe blijft lastigvallen. Dit is het centrale gegeven van ‘The Gift’, het langspeelfilmdebuut van Joel Edgerton (beter bekend van zijn acteerrollen in ‘Warrior’ en ‘The Great Gatsby’). Het betreft gelijk een echte “one-man show”, het script is ook van zijn hand en daarnaast vertolkt hij ook nog een van de hoofdrollen. De overige hoofdrollen worden vertolkt door Rebecca Hall en Jason Bateman.

Met als doel huisje-boompje-beestje verhuist het gelukkige echtpaar Simon (Jason Bateman) en Robyn (Rebecca Hall) terug naar de geboortestreek van Simon. Kort na hun verhuizing lopen ze in een woonzaak Gordo (Joel Edgerton), een oud-klasgenoot van Simon, tegen het lijf. De ontmoeting mondt niet tot meer uit dan een oppervlakkig gesprek en nummers uitwisselen. Simon laat Robyn al snel weten geen trek te hebben in verder contact.

Kort hierna verschijnt Gordo onaangekondigd aan de deur met cadeaus en overdondert Robyn enigszins. Simon roept deze toenadering zonder duidelijke reden snel tot een halt. Wat er in het verleden is voorgevallen tussen Simon en Gordo blijft voor Robyn een raadsel. Al snel komt zij erachter dat sommige raadsels beter niet kunnen worden opgelost.

Na het zien van ‘The Gift’ wordt een huis met vrijwel alleen glazen wanden toch een stuk minder aanlokkelijk. Er wordt al snel een ongemakkelijke sfeer neergezet die knap wordt volgehouden gedurende de gehele film. Door het centrale stel een grote mate van herkenbaarheid mee te geven lijkt Gordo nog vreemder dan hij is. Joel Edgerton weet Gordo hier bovenop de juiste balans te geven tussen raar en aandoenlijk. De casting van Jason Bateman pakt ook goed uit. Zijn alledaagse imago wordt op een slimme manier uitgebuit. De rol van Rebecca Hall is niet zo goed geschreven als die van de heren, maar ze weet hier het beste van te maken.

De vele plotwendingen zijn goed getimed. Net wanneer je aandacht dreigt te verslappen word je weer op scherp gezet, dit alles leidt tot een zeer onverwachte climax. De gevaren van het wonen in buitenwijken worden in deze film wederom bevestigd. Ook krijgt het gebruik van smileys een creepy nieuwe betekenis.

Het onverwachte karakter en de onderliggende boodschap die de film meegeeft, maken van ‘The Gift’ een aangenaam verrassing. Alleen de onuitgewerkte rol van Rebecca Hall is een smetje op het blazoen, verder bewijst Joel Edgerton met deze film duidelijk over meer dan alleen acteertalent te beschikken. Op naar het volgende cadeautje van dit multitalent.

Scott van der Winden

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 5 november 2015
DVD-release: 15 maart 2016